Свет

Британији прети ново викторијанско доба: Све већи јаз између сиромашних и богатих

За време закључавања и забрана кретања је број људи који су звали линију за помоћ жртвама породичног насиља порастао за 700 одсто
Британији прети ново викторијанско доба: Све већи јаз између сиромашних и богатихGetty © Photo by Matt Cardy/Getty Images

Око 13,4 милиона људи у Великој Британији се свакодневно суочава са лошим животним условима, ниским платама које стагнирају, хроничним болестима и криминалом, показује нови извештај британског Центра за друштвену једнакост. 

Како преноси "Скај њуз", најновије истраживање показује да је становништво Британије у опасности од јаза између сиромашних, средње и више класе који би био раван ономе из викторијанског доба.

У извештају под називом "Две државе: Стање сиромаштва у Великој Британији" тврди се да најсиромашнијим Британцима данас није ништа боље него пре 15 година, у време највеће финансијске кризе, те да постоје докази да им се прелазак са социјалне помоћи на запослење не исплати.

Такође се наводи да су рестрикције и ковид мере у Британији имале "катастрофалан утицај" на општу социјалну структуру, а да су најсиромашнији поново "извукли најдебљи крај".

За време закључавања и забрана кретања је, између осталог, број људи који су звали линију за помоћ жртвама породичног насиља порастао за 700 одсто, одсуство деце из школе се повећало за 134 одсто, а 86 одсто више људи је потражило помоћ за борбу са болестима зависности.

"Расте јаз између оних који добро пролазе и оних који су заробљени на дну друштвене лествице", упозоравају аутори истраживања. 

Пре 20 година, свако девето дете је имало дијагностификован проблем са менталним здрављем, а данас је то свако пето, при чему међу старијим тинејџерима сваки четврти има психички поремећај. 

Истраживање открива да 40 одсто најсиромашнијих има нарушено ментално здравље, у поређењу са 13 одсто из средње класе.

image