Свет

Ковид афера бившег премијера: Борис Џонсон тврди да га је патња оболелих ипак узнемирила

Џонсон је рекао да је и сам био на интензивној нези када је добио корону и да из тог свог искуства зна да је то страшна болест
Ковид афера бившег премијера: Борис Џонсон тврди да га је патња оболелих ипак узнемирила© AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Бивши британски премијер Борис Џонсон рекао је данас, током другог дана сведочења у јавној истрази поводом његових поступака током пандемије короне, да није тачно да га није узнемирила патња људи који су били оболели од короне и да се није помирио са великим бројем смртних случајева у Великој Британији од те болести.

Џонсон је рекао да је и сам био на интензивној нези када је добио корону и да из тог свог искуства зна да је то страшна болест.

Он је захвалио Националној здравственој служби што му је тада помогла да преживи.

Џонсон је бранио своје напоре да уравнотежи здравствене и економске последице короне.

Рекао је да је подржао програм своје владе који је имао за циљ да подржи угоститељску индустрију субвенционисањем оброка у ресторанима, што је довело до одлагања увођења изолације због короне.

Водећи научници су сведочили да нису учествовали у дискусијама о увођењу тога програма и да је очигледно да би то повећало ризик од преношења короне.

Џонсон је рекао да нема разлога да доводи у питање тај план за ресторане.
"Морам да нагласим, то ми тада није било представљено као нешто што би повећало ризик", рекао је Џонсон.

Бивши министар здравља Мет Хенкок је тврдио да је на хиљаде живота могло да буде спасено да је држава увела карантин неколико седмица раније, пре 23. марта 2020. године када су први пут уведене мере изолације.

У Великој Британији је затим био један од најдужих и најстрожих карантина у Европи, а била је и једна од европских земаља са највећим бројем смртних случајева од короне, са више од 232.000 људи који су преминули од те болести.

Истрага се спроводи да би се помогло званичницима да боље реагују на будуће пандемије, али би могла и да додатно наруши Џонсонову репутацију.

Џонсон је прошле године био приморан да поднесе оставку на место премијера након низа скандала, укључујући открића о забавама које су одржаване у његовим канцеларијама у Даунинг стриту док је на снази била изолација због короне.

image