Свет

Нова анкета "Ипсоса": Пропаст западне демократије, потребна је "радикална промена"

Велики број испитаника из Европске уније каже да је незадовољно и стањем демократије на нивоу ЕУ, иако већина номинално подржава Унију
Нова анкета "Ипсоса": Пропаст западне демократије, потребна је "радикална промена"Getty © Samuel Corum/Getty Images

Већина гласача у седам западних земаља, укључујући Сједињене Државе, Француску и Уједињено Краљевство, верује да је демократија у тим земљама у горем стању него што је била пре пет година.

Скоро 70 одсто америчких испитаника рекло је да је демократија у паду последњих година, док 73 одсто анкетираних дели исто мишљење у Француској. У Уједињеном Краљевству то мисли 60 одсто становништва, закључује се из анкете коју је спровела агенција "Ипсос", наводи "Политико".

Анкета открива широко распрострањену забринутост због стања демократије уочи битних избора у САД, Великој Британији и Европској унији наредне године, напомиње проатлантистички медиј.

У свим осим у једној од земаља, око половине гласача је изјавило да је "незадовољно" механизмима демократије, док се већина сложила са изјавом да је систем "намештен" у корист богатих и моћних, и да би била потребна "радикална промена".

Само је у Шведској јасна већина од 58 одсто задовољна стањем демократије у земљи.

Међу земљама ЕУ, истраживање је открило попречне погледе на стање Уније.

Иако је већина испитаника изјавила да је за Унију, велики број гласача у свим земљама незадовољан је стањем демократије на нивоу ЕУ. Само у Хрватској је задовољство демократијом на нивоу ЕУ (26 одсто) веће него задовољство демократијом на државном нивоу (21 одсто).

image