Свет

Кулеба: Спремни смо и да цупкамо и играмо како бисмо ушли у ЕУ, али то да се поштује

Украјински министар спољних послова је уверен да ће се процес проширења ЕУ наставити и да ће Украјина бити чланица
Кулеба: Спремни смо и да цупкамо и играмо како бисмо ушли у ЕУ, али то да се поштује© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Кијев је спреман на све, укључујући и да "цупка и игра", ако су и то услови за улазак Украјине у Европску унију, рекао је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба.

Све кључне препоруке Венецијанске комисије су унете у украјинско законодавство, нагласио је Кулеба, додајући да "треба да играмо поштено".

"Ако нам се каже да нешто радимо, ми то и радимо, то треба констатовати", рекао је Кулеба пред почетак састанака министара спољних послова Европске уније у Бриселу, одговарајући на питање новинара зашто је Кијев уверен да су постигнуте реформе довољне да се задовоље захтеви Мађарске.

Кулеба је уверен да ће се процес проширења ЕУ наставити и да ће Украјина бити чланица, али остаје питање да ли ће неко успети да успори овај процес или ће ићи глатко.

Мађарска блокира осму траншу војне помоћи Кијеву из Европског мировног фонда у износу од 500 милиона евра, као и пакете војне (20 милијарди евра) и макрофинансијске (50 милијарди евра) подршке Кијеву од ЕУ за 2024. до 2027. године. Осим тога, Будимпешта се противи покретању преговора о приступању Украјине ЕУ на самиту ЕУ.

Европска комисија је 8. новембра препоручила да се започну преговори о приступању ЕУ са Украјином и Молдавијом и одредила преговарачки оквир испуњавањем неколико услова за Кијев и Кишињев.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је почетком новембра истакао да сумња у обећања Европљана Кијеву о уласку Украјине у ЕУ.

image