Свет

ММФ одобрио исплату до 900 милиона долара Украјини

"Посвећени смо пружању подршке Украјини у изградњи темеља за снажну економију", изјавила је директорка Међународног монетарног фонда
ММФ одобрио исплату до 900 милиона долара УкрајиниGetty © Photo by Drew Angerer/Getty Images

Међународни монетарни фонд (ММФ) саопштио је да је одобрио другу ревизију кредитног програма за Украјину, што омогућава исплату 900 милиона долара.

"Извршни одбор ММФ-а закључио је консултације у вези са чланом четири за 2023. годину и завршио другу ревизију аранжмана за Украјину. Завршетак друге ревизије омогућава властима да одмах повуку износ од око 900 милиона америчких долара", наводи се у саопштењу, преноси РИА.

Директорка ММФ-а Кристалина Георгиева састала се у Вашингтону с председником Украјине Владимиром Зеленским, саопштено је раније из ММФ-а.

"Разговарали смо о изузетној отпорности украјинског народа и о вештом креирању политике његовог тима, упркос огромном ратном терету. ММФ је посвећен пружању подршке Украјини у изградњи темеља за снажну економију", објавила је Георгиева на Иксу.

Украјинске власти могу одмах да користе тих 900 милиона америчких долара, чиме су се укупна средства ММФ-а за Украјину ове године повећала на 4,5 милијарди долара.

image