Свет

ММФ разматра додатно финансирање Украјине

Према речима министра финансија Украјине Серхија Марченка, без помоћи Запада, Кијев ће следеће године имати буџетски дефицит од 29 милијарди долара
ММФ разматра додатно финансирање УкрајинеGetty © Alex Wong / Staff

Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) у Украјини ће по други пут проверавати како Кијев испуњава своје обавезе из области економске и монетарне политике и размотрити повећање постојећег пакета помоћи из Проширеног фонда (ЕФФ). Провера почиње данас и биће у хибридном формату - како офлајн, тако и онлајн, саопштила је Народна банка Украјине (НБУ), преноси "Комерсант".

"ММФ ће анализирати предузете мере у области фискалне, монетарне и валутне политике, обезбеђивање финансијске стабилности, као и структурне реформе за средњорочни и дугорочни раст", наводе из НБУ.

Стручњаци ће разговарати и о финансирању дефицита државног буџета Украјине.

"Ревизија ЕФФ неће бити лака, али украјински тим је радио кохерентно и ефикасно више од 20 месеци. Свесни смо суштинске потребе да задржимо подршку ММФ-а, не само за даље финансирање буџетских потреба, већ и за развој наше земље и њене европске будућности", нагласио је директор НБУ Андриј Пишни.

Премијер Украјине Денис Шмихал је 2. новембра најавио је да ће ММФ размотрити програм проширеног финансирања земље, што ће Кијеву дати прилику да добије још једну траншу помоћи у вредности од приближно 900 милиона долара.

Према речима министра финансија Украјине Серхија Марченка, без помоћи Запада ће Кијев следеће године имати буџетски дефицит од 29 милијарди долара.

image
VV inauguration
banner