Свет

Сукоб у ММФ-у због Русије: Кијев тражио оштрији речник, Шпанија одбила

Уместо заједничке изјаве, ММФ је издао саопштење председавајућег
Сукоб у ММФ-у због Русије: Кијев тражио оштрији речник, Шпанија одбилаwww.globallookpress.com © Felix Zahn

Годишњи састанак Међународног монетарног фонда (ММФ) завршен је без заједничког саопштења због неслагања у вези са термином како је описан тренутни сукоб у Украјини, пише "Политико".

Званичници су се састали у Мароку да расправљају о економској и монетарној политици, али нису успели да постигну консензус јер су се Украјина, Холандија, Канада и нордијске државе успротивиле начину на који је сукоб у Украјини описан у тексту.

"Речник је био потпуно неприхватљив" рекао је званичник Кијева који је желео да остане анониман. "Једноставно није био довољно снажан", казао је званичник из друге државе, преноси "Политико".

Шпанија, која је председавала састанком, предложила је да се понови речник који с употребили лидери Г20 у Делхију прошлог месеца, а којим се не осуђује Русија, већ се наводи да постоје "различити погледи и процене ситуације".

"Дали смо све од себе да постигнемо договор око саопштења", рекла је шпанска министарка финансија Надиа Калвињо и додала да то ипак није било могуће.

Уместо заједничке изјаве, ММФ је издао саопштење председавајућег, а исто то се догодило и на састанку ММФ-а и Светске банке у пролеће ове године.

Слично овом саопштењу, министри финансија Г20 и централни гувернери објавили су у петак након састанка текст у којем не спомињу изразе попут "инвазије" говорећи о дешавањима у Украјини, а не спомиње се ни сукоб на Блиском истоку између Израела и Хамаса.

image
VV inauguration
banner