Свет

У црно обојено: Децу у британским школама уче да је Свети Хадријан био црнац

Није први пут да се историјске фигуре "боје у црно", али је врло озбиљно када се овај тренд пренесе на поље образовања
У црно обојено: Децу у британским школама уче да је Свети Хадријан био црнац© Franciscan Media

У наставном материјалу у основним школама у Великој Британији Свети Хадријан, опат кентерберијски и изасланик ромејског цара Константа Другог (641–668) у Северној Европи, помиње се као црни учењак, упркос томе што је био белац премда пореклом из Северне Африке, преноси "Телеграф".

Опат из седмог века који је имао значајну улогу у раној историји цркве у Енглеској био је из Кирене, региона који се налази у данашњој Либији, што значи да је вероватно био потомак Бербера.

Тврдња да је био црни научник налази се у прегледу црначке историје Британије, коју дистрибуира "Твинкл", острвска компанија која производи образовни материјал за наставнике. "Црни" Хадријан се налази у и материјалу за средње школе који обезбеђује "ХФЛ едјукејшн", али и у оквиру онлајн-курса "Блек лајвс ин Британ".

Коментаришући укључивање Хадријана у прегледе црначке историје, историчар др Зарир Масани је рекао да се ради о још једном примеру "апсурдног вокизма" који сеже миленијумима уназад не би ли пронашао "обојене" људе.

"Компулсивна потрага за 'изгубљеним' црним Британцима не само да је срамотна већ преправља историју. Какво друштво је толико лежерно у погледу садржаја наставног плана и програма, да ли мисли да политички интереси замењују образовне, или више не може ни да их разликује?", рекла је за "Телеграф" др Алка Сигал Катберт.

Далеко да је ово први пример расног преправљања историје – у истој ситуацији се нашао и римски цар Септимије Север (умро 211. године), који се појављује у бројним прегледима црних Британаца иако није црнац.

На историјском испиту пао је и Би-Би-Си, па је морао да уклони плочу коју је поставио у част "првог црног Британца" након што су научни докази открили да особа није била Африканац већ с Кипра.

Неки наставни материјали тврде и да је Британија била црначка земља и да су црнци изградили Стоунхенџ, упркос томе што не постоје конкретни докази који би подржали те тврдње.

Ова потрага да се све "обоји у црно" највећег маха је узела на пољу забаве, где црни глумци тумаче беле историјске личности – само један од бројних примера је серија о Ани Болен, супрузи краља Хенрија Осмог.

"Ако нешто претендује да буде документарно или историјски тачно, а не фикција, требало би да буде тачно", прецизно је истакао власник "Икса" Илон Маск.

image