Свет

Борељ најавио наставак лобирања за Украјину: Сигуран сам да ће сви да разумеју

Борељ је новинарима уочи самита рекао да ће питање проширења бити важан део дискусија
Борељ најавио наставак лобирања за Украјину: Сигуран сам да ће сви да разумеју© Tanjug/AP/Johanna Geron

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је данас, по доласку на самит Европске уније, да се стабилност омогућава проширењем.

Он је рекао да је проширење "најјачи капацитет стабилности" којим располаже ЕУ, не само када је реч о Украјини, већ и о земљама кандидатима на Балкану и поручио да је зато важно да се донесу праве одлуке на самиту који се одржава данас и сутра.

Борељ је новинарима уочи самита рекао да ће питање проширења бити важан део дискусија.

"Проширење је најважнија спољна политика", нагласио је Борељ.

Он је навео да ће се на самиту ЕУ разговарати о питањима везаним за спољну и безбедносну политику ЕУ, као и о проширењу и финансијским питањима, али и о рату у Украјини и ситуацији "у Палестини и Гази".

Борељ је говорећи о Украјини рекао да ЕУ мора да је подржава "што више може" из перспективе проширења, војне подршке и финансијске подршке и додао да је то егзистенцијално питање за Европу.

Он је истакао да ће током самита известити лидере о раду у вези са безбедносним обавезама Украјине.

"Наставићу да им тражим да разумеју, а сигуран сам да разумеју, да је то егзистенцијално питање за Европу. Да наша подршка Украјини мора да буде континуирана и посвећена јер то није само рат против Украјине. У питању је и наша безбедност", навео је Борељ.

Он је навео да ће се на самиту разговарати и о ситуацији у Појасу Газе и да ЕУ мора да узме у обзир гласање у Генералној скупштини УН, када је о томе реч.

"Ситуација свакако захтева хуманитарни прекид борби како би се ослободили таоци и избегла хуманитарна катастрофа. Морамо да почнемо да размишљамо о томе како да решимо проблем политичким приступом", рекао је Борељ.

Он је подсетио да су арапске земље већ рекле да неће учествовати у обнови Газе осим ако не постоји снажна посвећеност међународне заједнице за решење о две државе.

"Морамо да се фокусирамо на то. Морамо да се фокусирамо на политичко решење проблема једном за свагда", рекао је Борељ.

На питање да ли ће Европски савет разговарати само о проширењу или о свакој земљи посебно, Борељ је рекао да ће се разговарати о проширењу, посебно у случају Украјине.

"Украјина је учинила невероватан напор да испуни услове. Ми у Комисији смо дали позитивну оцену и наставићемо да бранимо позитивну оцену за отварање преговора са Украјином", нагласио је Борељ.

Када је реч о Израелу, рекао је да не зна шта ће бити резултат разговора имајући у виду да су државе чланица УН имале различите приступе по том питању.

image