Свет

Одложени празници због Украјине: Сенат наставља расправу о новој помоћи

Конгресмени у Представничком дому напустили су данас Вашингтон како је планирано, и тако започели празничну паузу
Одложени празници због Украјине: Сенат наставља расправу о новој помоћиGetty © Mark Wilson

Очекује се да ће амерички Сенат одложити почетак празничне паузе како би наставио расправу о безбедности граница САД и пружању додатне помоћи Украјини и Израелу, саопштило је данас више сенатора, преноси Ројтерс.

"Напредујемо и Бела кућа је ангажована, што је добро. Све је охрабрујуће", рекао је новинарима сенатор Џон Тун, високи републикански званичник у Сенату.

Званичници су рекли да ће Сенат заседати у понедељак и тако одложити почетак празничне паузе.

Председник САД Џозеф Бајден апеловао је на Конгрес да одобри пакет за додатно финансирање националне безбедности, који подразумева и 50 милијарди долара помоћи Украјини за борбу против руске инвазије, као и 14 милијарди долара за рат Израела против Хамаса у Појасу Газе.

Председник Представничког дома са републиканском већином Мајк Џонсон, као и републиканци у Сенату, где демократе имају предност, више пута су поручивали да ће гласати за ту помоћ само ако је упарена са новим контролама на америчко-мексичкој граници.

Сваки договор постигнут у Сенату, који демократе контролишу већином 51-49, такође би требало да добије одобрење Представничког дома, који републиканци контролишу са 221-213, пре него што буде усвојен.

Конгресмени у Представничком дому напустили су данас Вашингтон како је планирано, и тако започели празничну паузу.

image