Свет

"Шта ће 61 милијарда постићи што 100 није?": Амерички сенатор позвао Кијев да преговара

Сенатор Џеј Ди Венс је рекао да нико заправо не верује у "апсурдну" идеју да ће кијевске снаге потиснути Русију на границе Украјине из 1991. године
"Шта ће 61 милијарда постићи што 100 није?": Амерички сенатор позвао Кијев да преговараGetty © Samuel Corum/Getty Images

САД треба да прихвате да ће Украјина морати да "уступи неку територију" Русији и да приведе сукоб крају, рекао је амерички сенатор Џеј Ди Венс, истакавши да је окончавање сукоба у интересу САД и Украјине.

Републикански конгресмен је током гостовања на Си-Ен-Ену рекао новинару Џејку Таперу да се противи додатној помоћи Украјини зато што не сматра вероватним сценарио у којем Кијев осваја територије које сматра својима, а које су се великом већином на референдумима одлучиле за сједињење са Руском Федерацијом.

"Шта ће 61 милијарда долара постићи, а што 100 милијарди долара није могло?", упитао се Венс и додао да "сви који имају мозга" знају да ће се сукоб завршити преговорима.

Како је рекао, "идеја да ће Украјина потиснути Русију на границе из 1991. је апсурдна. Нико заправо не верује у то".

"Долазимо до ситуације где ћемо практично бити приморани да плаћамо украјинске пензионере и обнову земље", истакао је Венс, уз напомену да би Бела кућа требало да се усредсреди на обустављање "крвопролића" уместо "исписивања бланко чекова".

Прошле среде, амерички Сенат је блокирао је допунски буџетски пакет у вредности од 111 милијарди долара, који је предложила Бајденова администрација и који је укључивао више од 60 милијарди долара за Кијев, упркос молбама председника САД да се он усвоји.

Бајден је оптужио републиканце да желе "буквално да обогаље Украјину на бојном пољу и да притом нанесу штету америчкој националној безбедности".

Кијев је од ескалације сукоба у фебруару 2022. године добио више од 100 милијарди долара од Вашингтона, што укључује оружје, муницију и другу војну опрему, али и средства за јачање украјинског буџета и исплату државних пензија и плата.

image