Свет

Конгресмени након разговора са Зеленским: Нема помоћи без јасне стратегије

Током разговора са представницима Конгреса, украјински председник је покушао да их убеди да ситуација са корупцијом у Украјини више није катастрофална, због чега Вашингтон не би требало да зауставља даљу помоћ, и да ће чак уколико ослаби помоћ савезника сукоб прерасти у герилски рат
Конгресмени након разговора са Зеленским: Нема помоћи без јасне стратегије© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Конгресмени чекају да Украјина представи јаснo формулисану стратегију, која ће Кијеву осигурати победу, јер досадашњи одговори нису били довољни. Нису нам обезбедили јасност и детаље, које смо тражили изнова и изнова, поручио је данас након састанка са украјинским председником Владимиром Зеленским председавајући Представничког дома Конгреса САД Мајк Џонсон, преносе "РИА Новости". 

Украјински медији додају да је Џонсон изјавио да се "први услов за било који додатан пакет трошкова за националну безбедност тиче америчке националне безбедности", али је истакао да су САД, без обзира на све, "заједно са Зеленским против жестоке инвазије Путина".

Зеленски је, подсетимо, у Конгрес САД стигао данас. 

Када је Зеленски у пратњи сенатских лидера, демократе Чака Шумера и републиканца Мича Меконела стигао на Капитол хил на састанак иза затворених врата са америчким сенаторима, поздрављен је тек благим аплаузом, наводи Глас Америке.

"Председник Зеленски нам је ставио на знање да му је потребна помоћ и да уколико је добије може и да победи у овом рату", рекао је Шумер новинарима после састанка.

Он је прво у Сенату одржао говор на састанку затвореног типа са сенаторима, након чега је насамо разговарао са представником доњег дома Конгреса, Мајком Џонсоном.

Коментари о Зеленском уследили су и након његовог разговора са сенаторима. 

Неки републиканци су скептични да би додатна помоћ могла да помогне Украјини да порази Русију с обзиром да украјинска летња контраофанзива није донела очекиване резултате.

"Знам да сви желе да Украјина победи, али не видим да ће се то ускоро и догодити", рекао је републикански сенатор Рон Џонсон.

Један од њих, сенатор државе Мисури Ерик Шмит, оценио је да је обраћање украјинског председника "исто старо ђубре" као и оно што је раније говорио приликом посета САД. Зеленски није рекао "ништа ново", прокоментарисао је он, како преноси "Њујорк тајмс".

Друга два сенатора изјавила су за Си-Ен-Ен да је Зеленски покушао да их све убеди да корупција више није озбиљан проблем у Украјини, да то не треба да буде разлог због којег Вашингтон више неће слати помоћ Кијеву. 

Као доказ за то да корупција више није проблем, Зеленски је спомињао реформе које спроводи, а које су осмислиле Европска унија и Међународни монетарни фонд, рекао је републикански сенатор Том Тилис.

Ипак, сенатор Рон Џонсон поручио је да је Зеленски казао да Украјина неће престати да се бори, чак и уколико дође до пада војне помоћи, након чега је изјавио и да ће се борба претворити у герилски рат.

У међувремену, Зеленски је стигао у Белу кућу на позив председника САД Џозефа Бајдена. 

Шефови држава заједно са представницима делегација са обе стране одржаће преговоре у Овалном кабинету Беле куће.

Очекује се да ће званичници посебно разговарати о ситуацији на фронту у Украјини и континуираној подршци САД и њених савезника украјинском народу, преноси Укринформ.

Бела кућа је 4. децембра известила Конгрес да од јануара 2024. године влада више неће моћи да финансира нове испоруке оружја Украјини.

Од избијања сукоба у фебруару 2022. године Конгрес је одобрио више од 110 милијарди долара за Украјину, међутим нису издвојена нова средства од када су у јануару ове године републиканци преузели Представнички дом од демократа.

Неки републиканци, посебно они тесно повезани са бившим председником Доналдом Трампом, противе се новој помоћи Украјини и постављају питања о циљевима рата и начину на који се троши амерички новац.

Зеленски је позвао чланове Конгреса да брзо реше своје спорове и обезбеде помоћ Украјини.

"Ако некога инспиришу неразјашњена питања на Капитол хилу, то су руски председник Владимир Путин и његова болесна клика", рекао је Зеленски у понедељак обраћајући се војним званичницима у Вашингтону.

Недавно обелодањени амерички обавештајни подаци показују да Русија "по свему судећи верује да ће војни застој током зиме исцрпети западну подршку Украјини" и дати Русији предност, саопштила је портпаролка Савета за националну безбедност Беле куће Адријен Вотсон.

image