Свет

Орбан поручио ЕУ: Вратите Мађарској све што јој дугујете, па тек онда може помоћ Украјини

Иако се Мађарска уздржала од гласања о преговорима о чланству у ЕУ са Украјином, Будимпешта се и даље противи тој одлуци и спремна је да стави вето на придруживање Украјине у каснијој фази, поручује мађарски премијер
Орбан поручио ЕУ: Вратите Мађарској све што јој дугујете, па тек онда може помоћ Украјини© Michael Gruber/Getty Images

Влада у Будимпешти неће подржати нови пакет помоћи Европске уније Украјини све док Унија не исплати сва средства намењена Мађарској која је замрзнула Европска комисија, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан.

Европска комисија је претходно пристала да ослободи трећину од око 30 милијарди евра (33 милијарде долара), које су замрзнуте због забринутости за владавину права и корупцију након што је Мађарска донела промене у вези са правосуђем, јачајући независност судова.

Орбан је навео да ће на наредном састанку, који ће бити одржан почетком следеће године, затражити од лидера ЕУ да одобре сва мађарска средства, пре него што размотре пакет од 50 милијарди евра за Украјину.

"Ово је одлична прилика за Мађарску да јасно стави до знања да мора да добије све што јој је ЕУ дужна", казао је Орбан.

Како је додао, иако се Мађарска уздржала од гласања о преговорима о чланству у ЕУ са Украјином, Будимпешта се и даље противи тој одлуци и спремна је да стави вето на придруживање Украјине у каснијој фази.

"Проширење ЕУ није теоријско питање. То је процес заснован на заслугама, правно детаљан процес који има предуслове. Ако нисте испунили предуслове, нема шансе да започнете преговоре", указао је Орбан и поновио: Украјинци нису испунили предуслове.

image