Свет

Како је Шолц наговорио Орбана да не уложи вето на преговоре о чланству Украјине ЕУ

Уместо да приложи вето, мађарски премијер је одлучио да изађе из просторије у тренутку када су лидери ЕУ гласали о овом питању, а "Политико" сазнаје да га је на тај потез наговорио немачки канцелар
Како је Шолц наговорио Орбана да не уложи вето на преговоре о чланству Украјине ЕУwww.globallookpress.com © Dts Nachrichtenagentur/Keystone Press Agency

Немачки канцелар Олаф Шолц стоји иза Орбанове одлуке да не буде присутан у тренутку када су се лидери ЕУ изјашњавали о започињању приступних преговора са Украјином, и тиме не спречи остале чланице да спроведу шта су намериле, али и да уједно остане веран својој позицији противљења том потезу, пише "Политико".

"Отприлике три сата након дискусија које су запале у ћорсокак између лидера ЕУ о приступању Украјине блоку, немачки канцелар је предложио премијеру Мађарске Виктору Орбану: Можда бисте могли да узмете кафу испред", пише лист.

Подсетимо, мађарски премијер је у више наврата обећавао да ће спречити започињање приступних преговора са Украјином, будући да је за такву одлуку потребна сагласност свих чланова. Међутим, на јучерашњим преговорима Орбан није искористио вето, а то нису учиниле ни Словачка и Аустрија, које су се такође противиле том потезу.

Пошто Орбан није успео да након више сати преговора убеди друге чланице у свој став, Шолц му је предложио да изађе из просторије у тренутку гласања, како би остао доследан својој позицији без спречавања осталих чланица да испуне оно што су намериле.

Шолц се у свом политичком трику ослонио на правило ЕУ које подразумева да је једногласност по неком питању и даље постигнута чак иако нека чланица није учествовала на гласању, наводи "Политико", позивајући се на дипломатске изворе.

Орбан је пак искористио своје право вета да блокира вишегодишњи пакет средстава за Украјину у вредности од 50 милијарди евра.

Мађарски премијер је такође истакао да преговори о приступању Украјине блоку могу бити заустављени на друге начине и пре него што о тој одлуци буду гласали парламенти земаља-чланица.

Он је поручио да Мађарска није спречила чланице ЕУ да покрену приступне преговоре са Кијевом јер ће "имати прилику да заустави тај процес још 75 пута".

Орбан је нагласио да почетак преговора о придруживању Украјине "сам по себи за сада неће штетити интересима Мађарске", али финансирање Украјине кредитима "већ представља непосредну штету њеним интересима", те да Будимпешта у томе неће учествовати.

image