Свет

Рјабков: Више од 20 земаља жели у БРИКС

Ни у једној међународној структури раст чланства се није одвијао овом брзином, навео је заменик шефа дипломатије Русије
Рјабков: Више од 20 земаља жели у БРИКСGetty © Photo by Sergey Guneev/Host Photo Agency/Ria Novosti via Getty Images

Више од 20 држава би желело да се придружи БРИКС-у, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, у интервјуу за "Интернешенел аферс".

Навео је да бројне земље из целог света показују интересовање за приближавање БРИКС-у све до пуноправног чланства, напомињући да се на томе мора радити конструктивно.

"Има доста држава које би желеле да уђу у БРИКС, више од 20, не рачунајући земље које су званично објавиле да су спремне да се придруже асоцијацији 1. јануара 2024. Не знам ниједну међународну структуру или организацију где се раст чланства одвијао оваквим темпом. Тренутно немамо искуства у раду проширеног БРИКС-а. То су питања која се морају решити у периоду руског председавања истим", рекао је Рјабков.

Рјабков је напоменуо и да је поред Самита БРИКС-а у Казању планиран читав низ догађаја, укључујући министарске састанке.

Током самита БРИКС-а од 22. до 24. августа у Јоханесбургу државе чланице су се сложиле да прошире чланство у овој организацији – Аргентина, Египат, Иран, УАЕ, Саудијска Арабија и Етиопија постају чланови од 1. јануара 2024, када и почиње руско председавање.

Нова листа потенцијалних држава чланица биће припремљена за следећи самит.

image
VV inauguration
banner