Србија и Балкан

РТ Балкан изборни специјал (2. ДЕО): Какав би требало да буде однос Србије и БРИКС-а?

У сусрет изборима који ће бити одржани 17. децембра РТ Балкан је од представника најважнијих листа покушао да добије одговоре о свим важним политичким питањима
РТ Балкан изборни специјал (2. ДЕО): Какав би требало да буде однос Србије и БРИКС-а?© Григорий Сысоев - РИА Новости / ltummy - stock.adobe.com

Предизборна кампања у Србији улази у завршницу, а до сада су је обележиле стандардне међусобне оптужбе опозиције и власти, неочекиване нове поделе међу прозападном опозицијом као и варнице у оквиру владајуће коалиције, па чак и еротски снимак једног од опозиционих политичара.

Због таквих дешавања, ставови странака о важним политичким питањима пали су у други план. 

Данашње питање за представнике странака гласи: Какав би требало да буде однос Србије и БРИКС-а?

Однос Србије и БРИКС-а би требало да буде изванредан, најбољи могући јер је то велико тржиште и са тим земљама смо свакако у пријатељским односима, требало би то даље поспешивати, каже за РТ Балкан функционер Српске напредне странке (СНС) Владимир Ђукановић.

На потпитање да ли би Србија требало да постане и чланица овог савеза, Ђукановић одговара да би требало бити реалан и видети колико је то могуће.

"С обзиром на то да смо окружени земљама Европске уније и НАТО-а, питање је да ли је то реално и могуће са геостратешког и геополитичког аспекта. Свакако би требало размишљати да имамо што блискије односе и развијати даље пре свега економске односе, али и сваке друге", напомиње он.

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да је сарадња са БРИКС-ом увек корисна, али да се учлањење коси са ставовима Брисела те да искључује чланство у ЕУ.

Он је подсетио да се Србија налази у срцу Европе, те да никада није озбиљно разматрала чланство у неким другим регионалним и евроазијским организацијама.

"Налазимо се у срцу Европе и практично је немогуће да се размишља о нечему другом па и БРИКС-у који је за наш народ прихватљив, јер га чине земље које имају позитиван однос према Србији, рекао је Дачић за Танјуг почетком новембра и додао да БРИКС чак не постоји као организација.

У Скупштини Србије налази се предлог резолуције о приступању Србије БРИКС-у коју су поднели посланици Покрета социјалиста Бојан Торбица и Ђорђе Комленски.

"Та резолуција је припремљена у сарадњи са Институтом за стратешки друштвени дијалог и одлична је подлога за придруживање Србије земљама БРИКС-а. Није било прилике да се о тој резолуцији расправља у Скупштини, али ће засигурно бити тема новог сазива", каже Комленски за РТ Балкан.

Додаје да посланици ове странке до тада предано раде на стварању услова да се тим путем што пре крене.

"Србији је место међу доказаним пријатељима, а не онима који је већ деценијама уцењују и покушавају да је распарчају", каже Комленски.

Национално окупљање у БРИКС-у види економску алтернативу Европској унији и залаже да Србија затражи статус посматрача у оквиру БРИКС-а и буде прва европска држава која ће у перспективи постати и пуноправна чланица овог савеза, каже за РТ Балкан лидер Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски.

Напомиње да овај савез окупља земље које већ сада поседују преко 50 одсто свих светских ресурса и то је будућност светске економије и политике.

"Србија у БРИКС-у има савезнике који не признају косовску независност и спречавају да лажна држава постане део међународног поретка. Продубљивање сарадње са БРИКС ојачало би геополитичку позицију Србије, али и отворило шансе за наш бржи привредни и технолошки развој, и за повољне инвестиције без политичког условљавања", указује Ђурђевић Стаменковски.

Слободан приступ великим тржиштима попут Кине и Индије убрзао би развој домаће пољопривреде и ојачао положај српског сељака, каже наша саговорница.

Као што смо навели, остали смо ускраћени за одговоре коалиције "Србија против насиља", што не чуди јер овај савез нема јединствен став о спољној политици Србије.

О питању БРИКС-а до сада је свој став изнео посланик Зелено-левог фронта Ђорђе Павићевић који је казао да је бесмислен предлог да Србија постане чланица овог савеза. За посланицу Демократске странке Драгану Ракић иницијатива о приступању БРИКС-у је "неозбиљна прича".

"То је покушај да се представи Европској унији како Србија тобоже има алтернативу", каже Ракић.

БРИКС је организација која окупља велики број земаља које су наши традиционални пријатељи, каже за РТ Балкан шеф кабинета лидера Новог ДСС-а Здравко Веселинов и додаје да Коалиција НАДА сматра да су односи са том организацијом од прворазредног значаја за Србију.

"Коалиција НАДА ће учинити све да те односе продуби и интензивира, имајући у виду околности у којима се налази читав свет али и нашу потребу да се настави са сарадњом са пријатељским државама на равноправним основама, што БРИКС управо и нуди", каже Веселинов.

И листа "МИ - Глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић" залаже се за то да би Србија требало што пре да се формално заинтересује за посматрачки статус у БРИКС-у, као први корак у правцу одлучнијег окретања ка мултиполарном свету, каже један од кандидата за посланике са ове листе Александар Павић.

"Једноставно, Србија не сме себи више да дозволи да се стратешки везује за само једну страну света, и да тавори у својој претераној зависности од ЕУ на трговинско-економском и од САД на безбедносном плану. Тим више што западне силе директно угрожавају наш суверенитет, док је сасвим супротан случај са земљама-оснивачима БРИКС-а, од којих ниједна није признала лажну државу Косово", напомиње Павић.

Указује да је Србија је једна од највећих жртава једнополарног света коју предводе САД, те да би даље везивање за тај свет представљало акт, не само мазохизма, него и добровољног пристајања на перманентан колонијални статус.

"Србија може да се развија само у склопу мултиполаризма, а БРИКС представља окосницу новог мултиполарног света. Што су јаче српске везе са БРИКС-ом, то ће слабије бити полуге притиска које западне силе – које још увек нису одустале од једнополарних снова и матрица понашања – буду могле да користе против нас", закључује Павић.

Лидер Народне странке Вук Јеремић каже за РТ Балкан да би Србија требало да јача своје односе са државама БРИКС-а, те да постоји велики потенцијал за унапређење наше сарадње, пре свега на економском плану.

"С друге стране, не можете скакати из једног воза у покрету у други без да се изложите опасности од озбиљног повређивања. Овом метафором хоћу да укажем на чињеницу да ствари нису тако једноставне. Ма колико чланице БРИКС-а биле пријатељски настројене према нама, пре свега Русија и Кина као сталне чланице Савета безбедности УН које подржавају територијалну целовитост Србије, наша економија је данас у великој мери усмерена према Европи. То се не може променити преко ноћи", наводи Јеремић.

У сваком случају, напомиње, за међународне односе је добро да БРИКС настави да јача, а Србија треба да тражи своје место у новом свету који из тих процеса настаје.

Српска радикална странка сматра да би Србија требало да буде прва европска држава која би постала члан БРИКС-а, каже за РТ Балкан функционерка СРС-а Вјерица Радета.

"То нам је и део предизборног програма и у томе смо авангарда. Први смо препознали да је чланство у БРИКС-у будућност", напомиње Радета.

У недељу у наставку изборног специјала сазнаћете шта су странке одговориле на питање: Да ли сте за усклађивање спољне политике Србије са ЕУ у погледу увођења санкција Русији?

image