Свет

"Глобал тајмс": У решавању конфликта Израела и Палестине свет треба да послуша глас БРИКС-а

Земље у развоју имају све већи утицај на међународној сцени, о чему сведочи и ванредна конференција БРИКС-а посвећена палестинско-изреалсом сукобу
"Глобал тајмс": У решавању конфликта Израела и Палестине свет треба да послуша глас БРИКС-аwww.globallookpress.com © Huang Jingwen

Ванредни видео самит о палестинско-израелском питању, који су лидери БРИКС-а одржали 21. новембра, прва је ванредна конференција посвећена једном међународном питању у историји БРИКС-а, пише у уводнику кинески лист "Глобал тајмс".

То је уједно и први састанак лидера БРИКС-а од његовог проширења у августу ове године. Као најпрестижнија и најутицајнија платформа за сарадњу земаља у развоју, овај самит, до кога долази у критичном тренутку палестинско-израелског сукоба, представља добар почетак сарадње између нових и старих чланица БРИКС-а.

Како је изјавио кинески председник Си Ђинпинг, веома је важно то што земље БРИКС-а захтевају праведно и мирно решење за конфликт Израелаца и Палестинаца.

Председник Си Ђинпинг је присуствовао самиту и одржао говор под називом "Радимо на прекиду ватре и остваривању трајног мира и одрживе безбедности". Си је предложио три "хитна задатка". Прво, стране у сукобу морају прекинути непријатељства и одмах постићи прекид ватре, зауставити свако насиље и нападе на цивиле.

Друго, хуманитарни коридори морају бити сигурни и неометани, а становништву у Гази треба обезбедити хуманитарну помоћ. Мора престати колективно кажњавање народа у Гази, присилно премештање или ускраћивање воде, струје и горива.

Треће, међународна заједница мора деловати практичним мерама, како би спречила да се сукоб прелије и угрози стабилност на читавом Блиском истоку.

Западним земљама недостају и воља и храброст

Председник Си је нагласио да једини одржив начин да се прекине нови круг палестинско-израелског сукоба лежи у прихватању решења "две државе".

Механизам БРИКС-а је први пут одржао специјални самит о регионалном конфликту. Генерални секретар УН Антонио Гутереш присуствовао је састанку, позивајући земље БРИКС-а да играју већу улогу у решавању врућих питања.

Палестинско-израелски сукоб је заправо огледало. Због противљења појединих земаља, Савет безбедности УН није могао да предузме акције, што је постало управо непремостива препрека. Неким западним земљама недостају воља и храброст да се залажу за правду, а то доводи до вакуума у глобалном систему управљања. Земље БРИКС-а желе да попуне тај вакуум. БРИКС мора да ојача свој утицај у међународној заједници.

Од избијања нове рунде палестинско-израелског сукоба, до сазивања овог виртуелног састанка, Кина, Русија, Бразил, Јужна Африка и друге чланице БРИКС-а захтевају прекид ватре у Гази. Став чланица БРИКС-а је једногласан: оне су посвећене промовисању преговора о миру, супротстављању насиљу и избегавању хуманитарних катастрофа, што је приступ који се јасно разликује од приступа западних земаља.

БРИКС постаје симбол међународне правде и има све већи утицај у међународној арени.

Озбиљна маргинализација палестинског питања у последње време један је од основних узрока новог палестинско-израелског сукоба. Приступ земаља БРИКС-а, које наглашавају забринутост за права Палестинаца, помоћи ће да ово питање добије приоритет у међународној заједници и створиће услове за свеобухватно и праведно решење.

image