Свет

САД се фокусира на Индо-Пацифик: Европа мора сама да осигура своју безбедност

Немачки министар одбране Борис Писторијус је изјавио да Европа мора што пре да осигура бољу сопствену одбрану због тога што би се крајем деценије могле појавити нове војне претње и пошто се фокус САД помера ка региону Индо-Пацифика
САД се фокусира на Индо-Пацифик: Европа мора сама да осигура своју безбедностGetty © Sean Gallup

Европа мора што пре да осигура бољу сопствену одбрану због тога што би се крајем деценије могле појавити нове војне претње и пошто се фокус САД помера ка региону Индо-Пацифика, изјавио је немачки министар одбране Борис Писторијус.

Он је рекао за "Велт ам зонтаг" да је "Русија значајно повећала производњу оружја због рата у Украјини, истовремено претећи балтичким државама, Грузији и Молдавији".

У међувремену, САД ће вероватно смањити своје војно ангажовање у Европи, јер се више окрећу Индо-Пацифику, истакао је Писторијус, наводећи да због тога Европљани морају више да се ангажују да би сами осигурали безбедност континента.

Он је напоменуо да ће, ипак, бити потребно време да Европа повећа сопствену производњу оружја, пренео је Ројтерс.

Писторијус је истакао да је јасно да ће Европа морати да повећа помоћ Украјини уколико у САД не буде постигнут договор о новој помоћи Кијеву.

Немачки министар одбране рекао је да жели што пре да отпутује у Пољску ради разговора о унапређењу одбрамбене сарадње са том земљом.

Писторијус је рекао да за сада немачка војска не планира да има велике мисије, како оне што су биле у Авганистану и Малију, али да су мале мисије у плану.

image