Свет

Пентагон вечито у страху од Кине: Америка прави најбоље оружје на свету, али недовољно брзо

Америчка војна индустрија "не поседује капацитет и способност да задовољи читав низ потреба за бржом и обимнијом војном производњом, показује документ Пентагона у чији увид је имао "Политико"
Пентагон вечито у страху од Кине: Америка прави најбоље оружје на свету, али недовољно брзо© Cover Images/Keystone Press Agency

Америчка војна индустрија на муци је да задржи примат у високотехнолошкој трци у наоружању у односу на конкуренцију - Кину, показује још увек необјављени нацрт новог извештаја Пентагона о наменској индустрији у који је "Политико" имао увид.

Прва икад Национална одбрамена индустријска стратегија, коју би у наредним недељама требало да објави шеф набавке Пентагона, има за циљ да прикаже оно што је Пентагону потребно како би искористио стручност малих технолошких фирми, док би финансирање и подршка традиционалним компанијама допринела бржем напретку у развоју нових технологија.

Како сада ствари стоје, америчка војна индустрија "не поседује капацитет и способност да задовољи читав низ потреба за бржом и обимнијом војном производњом, показује документ, наводи "Политико".

У документу од 27. новембра додаје се да Америка прави најбоље оружје на свету, али да не може да га произведе довољно брзо.

"Ова неусклађеност представља растући стратешки ризик, јер се Сједињене Америчке Државе фокусирају на подршку активним борбеним операцијама, док их мање занима већа и технолошки све напреднија претња која се убрзано надвија у Индо-Пацифику", наводи се у студији.

Да би америчка предузећа проширила производне капацитете, потребне су им тачне инструкције у погледу будућих потреба за куповином, улагања у истраживање и развој.

"Под један, владе морају да покажу да су посвећени, и то ћемо радити на одржив начин уз добијање средстава", речено је из Пентагона.

Међутим, поједини који су имали увид у нацрт извештаја, фрустрирани су оним што сматрају недостатком - проналажењем дугорочних решења за изазове у ланцу снабдевања са којим одбрамбена индустрија муку мучи већ дуже време.

У извештају се наводи да се после Хладног рата одбрамбена индустрија смањивала како су се компаније спајале. За разлику од САД, Кина је протеклих 30 година постала "глобална индустријска електрана" у бродоградњи, критичним минералима и микроелектроници.

"Овај позив на акцију може изгледати као велика цена, али последице нечињења или неуспеха биле би далеко веће", закључак је документа.

image