Свет

"Пали херој": Прослављени украјински атлетичар Сергеј Бубка на удару критика због Русије

Некада најпопуларнији украјински спортиста налази се на удару оштрих критика у својој домовини због односа према Русији
"Пали херој": Прослављени украјински атлетичар Сергеј Бубка на удару критика због РусијеGetty © Richard Heathcote

Прослављени украјински атлетичар Сергеј Бубка нашао се удару јавности у тој земљи након што га је један портал оптужио да "сарађује са руским окупатором" у Донбасу.

Према наводима украјинског портала "Бихус", компанија познатог скакача с мотком који данас живи у Монаку регистрована је у руском правном систему у Доњецкој Народној Републици (ДНР), а наводно је и продавала гориво руским властима у том региону.

Како преноси "Политико", компанија "Монблан" поседује шест бензинских пумпи у ДНР, а на објављеним уговорима се као директор именује Бубкин брат Василиј.

Након што су уговори објављени, украјински СБУ је покренуо истрагу против Василија Бубке и поднео кривичну пријаву у одсуству због "колаборације са Русима и помагању терористичкој организацији".

Бубка, који је рођен у Донбасу у време Совјетског Савеза, у септембру је демантовао оптужбе да сарађује са руским властима:

"Увек сам се борио за Украјину, али сада је против мене почела кампања за уништавање моје репутације. Нисам био на окупираним територијама од 2014. Нисам посетио родбину, а ове године нисам могао ни на сахрану своје мајке. Немам никакве везе са било каквим пословима на окупираној територији", рекао је он том приликом.

Његове изјаве, ипак, Украјинцима очигледно нису биле убедљиве, те се он нашао на удару критика својих колега из света спорта.

"Када је почео рат, сви спортисти су сарађивали и чекали у најмању руку изјаву од Бубке. Написали смо писмо, али оно никада није добило Бубкин потпис", рекла је актуелна светска шампионка у скоку у вис Јарослава Магучих.

Бубка је најавио тужбу против новинара "Бихуса", али је још није поднео. У међувремену, тај сајт је објавио још уговора Бубкине фирме у ДНР.

Како наводи "Политико", Бубка, који живи у Монаку, чест је гост утакмица истоименог фудбалског клуба у власништву руског милијардера Дмитрија Рибловјева, који се налази под украјинским, али не и под европским, америчким и санкцијама Монака.

Прослављени атлетичар је наводно активно избегавао да се сусретне са украјинским атлетичарима на светском шампионату у Орегону у јуну 2022. године.

Бубка је, према наводима "Украјинске правде", своју домовину након почетка сукоба први пут напустио 1. марта 2022. године - и то уз специјалну дозволу. Он се у њу вратио још два пута, да би је коначно напустио 4. јула исте године.

Бубка је крајем осамдесетих и почетком деведесетих био један од најуспешнијих светских спортиста, када је освојио златну медаљу у скоку с мотком на Олимпијади у Сеулу 1988, као и чак шест везаних златних медаља на светским првенствима између 1983. и 1997. године.

Он је први скакач у вис који је достигао висину од шест метара, а током своје дуге каријере рекорде у тој дисциплини оборио је чак 35 пута.

Након што се повукао из активног бављења спортом, Бубка је ушао у политику. Од 2002. до 2006. био је посланик проруске Партије региона, а 2005. је на месту председника украјинског Олимпијског комитета заменио будућег председника Виктора Јануковича.

Од 2008. године је члан Међународног олимпијског комитета, за чију се председничку функцију неколико пута неуспешно кандидовао.

image