Свет

Сетите се Србије и америчког Ф-117: Иранске ваздушне снаге доминирају регионом и без руских авиона

Чак и без нових руских ловаца, Иран има предност у односу на своје суседе, сматрају стручњаци
Сетите се Србије и америчког Ф-117: Иранске ваздушне снаге доминирају регионом и без руских авионаwww.globallookpress.com © Xinhua/Xinhua

Техеран је прошлог месеца саопштио да ће добити руске авионе Су-35, што је прва набавка страних ловаца у последњих више деценија.

Руски ловци, тренажни авиони и хеликоптери биће значајно унапређење иранских ваздушних снага које користе старе летелице, укључујући и америчке Ф-14 из 1970их.

Али, чак и ако споразум пропадне, неки аналитичари верују да садашње иранске ваздухопловне снаге не треба потцењивати. Анализа бизнис портала "Шепард медија" показује да иако иранска флота има недостатке у односу на модерне ловце, на локалном нивоу је на висини задатка захваљујући предности домаћег терена и подршке остатка војске.

Иранске ваздухопловне посаде такође имају више искуства од својих колега у војскама Арапског залива, а иранске противбродске и противваздушне ракете могле би да узму данак током сукоба у Персијском заливу, показала је анализа "Шепарда".

Рајан Бол, виши аналитичар за Блиски исток и северну Африку у компанији за обавештавање о ризицима РАНЕ, рекао је да би Иран вероватно могао да има предности на домаћем терену у односу на иначе супериорне снаге, у зависности од околности и "размера и сценарија" хипотетичког напада.

"Хируршки прецизан стелт напад могао би лако да савлада иранску противваздушну одбрану, али у случају конвенционалног рата, иранска противваздушна одбрана у комбинацији са застарелом ваздушном флотом могла би да постигне прегршт борбених успеха", рекао је Бол за "Бизнис инсајдер".

Бол је подсетио на Србију крајем 1990-их, када су се њене мале, застареле ваздухопловне снаге суочиле са ваздушним снагама НАТО-а и успеле да оборе америчке авионе, укључујући и Ф-117 невидљиви млазњак оборен ПВО ракетом.

Себастијен Роблин, новинар који пише о војној авијацији, наводи да су многи од сада застарелих иранских ловаца, укључујући америчке Ф-4 и совјетске МиГ-29А били "моћни у своје време" и да и данас лете захваљујући надоградњама, аутохтоно развијеним компонентама и додавањем делова са других летелица.

И Роблин и Бол је оцењују да ће руски авиони "олакшати неке од одбрамбених проблема Ирана тако што ће обезбедити ограничен број напредних авиона који би могли бити од помоћи у одвраћању ограничене ваздушне кампање".

"Шепардова" анализа наводи да би у сукобу са локалним ривалима, попут Саудијске Арабије, ирански авиони и посаде, његове противваздушне и копнене ракете, близина борбених зона, као и морнарица, превагнули на страну Ирана. У сукобу против боље наоружаних и боље обучених америчких и израелских снага, Техеран тешко да би изашао као победник, чак и са Су-35.

image