Свет

Ирански медији: Техеран постигао договор о куповини руских борбених авиона СУ-35

Мисија Ирана при УН је навела да се Иран такође распитивао о куповини војних авиона од неколико других, неименованих земаља
Ирански медији: Техеран постигао договор о куповини руских борбених авиона СУ-35www.globallookpress.com © Leonid Faerberg

Иран је постигао договор о куповини напредних борбених авиона СУ-35 од Русије, објавили су данас ирански државни медији.

"Ловачки авиони сухој-35 су технички прихватљиви за Иран и уговор о њиховој куповини је финализиран", објавила је иранска радио-телевизија ИРИБ, цитирајући иранску мисију при Уједињеним нацијама у Њујорку.

Мисија је навела да се Иран такође распитивао о куповини војних авиона од неколико других, неименованих земаља, пренео је Ројтерс.

Руски председник Владимир Путин састао се прошлог јула са иранским врховним вођом ајатолахом Али Хамнеијем у Техерану, подсећа британска агенција.

Иранске ваздухопловне снаге имају само неколико десетина борбених авиона: реч је о руским авионима и старијим америчким моделима набављени пре Иранске револуције 1979. године.

Иран је 2018. године саопштио да је започео производњу ловца "ковсар" за потребе свог ваздухопловства.

Поједини војни стручњаци наводе да је тај млазњак копија Ф-5 произведеног у САД 1960-их, подсећа британска агенција.

image
VV inauguration
banner