Свет

Санчес: Референдум о независности Каталоније не долази у обзир

Ниједан устав у свету не прихвата и не дозвољава одвајање дела своје земље, поновио је премијер Шпаније
Санчес: Референдум о независности Каталоније не долази у обзир© Kike RincÃÂN/Keystone Press Agency

Шпански премијер Педро Санчез поручио је данас каталонском регионалном председнику Переу Арагонесу да референдум о самоопредељењу Каталоније "не долази у обзир", чак и након што је Санчесова Социјалистичка радничка партија формирала коалицију са каталонским сепаратистичким партијама у парламенту.

"Ниједан устав у свету не прихвата и не дозвољава одвајање дела своје земље. Ниједан. Ни онај у Шпанији", рекао је Санчес у Барселони после састанка са Арагонесом, преноси Ројтерс.

Арагонес је, међутим, на одвојеној конференцији за новинаре казао да је одржавање референдума једини "изводљив пут за решавање политичког сукоба у земљи".

Навео је да се Санчез супротстављао закону о амнестији за каталонске сепаратисте пре него што је у новембру на то пристао, у замену за пресудну подршку странке Ескуера Републикана и друге сепаратистичке партије Хунтс за формирање власти.

Ројтерс наводи да се Санчес противи независности Каталоније, али да подржава дијалог са каталонским регионалним властима како би се ублажиле тензије са тим богатим североисточним регионом, након неуспешне кандидатуре за независност 2017, који су судови у Шпанији забранили.

Санчес је рекао да шпанска влада жели да разговара о мерама за јачање каталонске самоуправе и постизању споразума који промовишу останак Каталоније унутар Шпаније.

Шпанска и каталонска влада одржаће преговарачки састанак у првом кварталу следеће године.

image