Економија

ПКС: Породични устав ће бити темељ за будућност породичног бизниса

У Привредној комори Србије кажу да најпре треба законски дефинисати појам "породична компанија" и креирати посебне програме подршке породичним фирмама
ПКС: Породични устав ће бити темељ за будућност породичног бизнисаGetty © Bruce Bennett

Привредна комора Србије је на седници Секције за породично предузетништво анализирала најзначаније елементе Породичног устава, који ће представљати темељ за будућност породичног бизниса, објавила је Привредна комора Србије.

"Привредна комора Србије препознала је значај одрживости породичних компанија и са задовољством смо окупили предузетнике из породичних предузећа у Секцију за породично предузетништво ПКС, како би заједнички радили на актуелној проблематици у пословању породичних компанија", рекла је директорка Сектора предузетништва ПКС Бранислава Симанић.

Како је истакнуто, најпре треба законски дефинисати појам "породична компанија" и креирати посебне програме подршке породичним фирмама. Представници породичних бизниса у Србији, изнели су неке од предлога за унапређење породичног бизниса, а договорени су наредни кораци и активности.

Указано је на важност подизања свести државе о значају одрживости породичних компанија, али и подизање свести код самих власника породичних бизниса о проблемима са којима се суочавају породичне компаније, како би их препознали на време и превазишли што успешније.

У Секцији за породично предузетништво ПКС, окупили су се власници породичних фирми као што су: Тестерал, Унипромет, Галеб гроуп, Беорол, Архи про, Сунце Маринковић, Винарија Алексић и многи други.

Према подацима који се односе на породичне компаније, на светском нивоу, 30 одсто њих преживи прелазак на другу генерацију, 15 процената на трећу генерацију, а тек 10 одсто на четврту генерацију.

image