Свет

Олимпијске игре у Паризу исељавају мигранте

Најсиромашније предграђе Париза простире се источно од реке Сене и дом је за више од 1,6 милиона људи
Олимпијске игре у Паризу исељавају мигранте© AP Photo/Andres Kudacki/Tanjug

У сусрет припремама Француске за Олимпијске игре 2024, мигранти, тражиоци азила и Роми који се налазе у париском предграђу Сена Сен Дени суочавају се са масовним принудним расељавањем.

Ромкиња Камелија Толдеа дошла је из Румуније, а сада је приморана да поново спакује кофере своје породице како би се спремили за брзи излазак из напуштене зграде у којој живи десетине Рома.

Она је у приправности да са супругом и троје деце напусти ово предграђе, у коме ће бити смештено више од половине објеката који се граде или реновирају за Летње олимпијске игре у јулу 2024.

Предграђе се простире источно од реке Сене и дом је више од 1,6 милиона људи.

Сена Сен Дени, иначе је најсиромашнији округ у Француској. Најмање 60 привремених боравишта у Сени Сен Дени је затворено током 2023. године, показују подаци Ројтерса засновани на административним и судским документима и интервјуима са више од 50 адвоката, тужилаца, социјалних радника, активиста и локалних политичара.

Из француског министарства унутрашњих послова надлежног за овај део Париза, речено је да исељења нису повезана са Олимпијским играма, већ да је реч о нормалним правним процедурама.

"Оне су убрзане новим законом усвојеним у јулу који такође предвиђа велике новчане и затворске казне за нелегална насеља.

Противници овакве одлуке мишљења су да затварање гура рањиве категорије људи у нестабилну животну ситуацију, а све након што је влада смањила места у социјалним хотелима који се користе за хитно становање у предграђу за десет одсто.

Ројтерс је избројао да је најмање 3.000 људи погођено затварањем који потом завршавају на улици или другим париским окрузима, па и далеким деловима Француске.

image