Свет

Француски министар оштро о мигрантима: Ако не испуњавају услове, пошаљите их назад

"Не може да се пошаље порука људима који долазе на наше (европско) тло да ће бити добродошли шта год да се деси", изјавио је француски министар унутрашњих послова Жерал Дарманен
Француски министар оштро о мигрантима: Ако не испуњавају услове, пошаљите их назад© TANJUG/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Француски министар унутрашњих послова Жерал Дарманен посетиће Италију где ће разговарати о европској сарадњи, у моменту када се италијанско острво Лампедуза суочава са приливом више хиљада миграната и након што је Европска комисија објавила хитан план помоћи, пише "Монд".

"На захтев председника Емануела Макрона данас поподне идем у Рим", најавио је Жерал Дарманен, додајући да Француска нарочито жели да помогне Италији да сачува спољну границу, која представља прву капију ка Европи из северне Африке. 

Дарманен ће се састати са италијанским колегом Матеом Пјантедосијем. 

Само између понедељка и среде прошле недеље на острво је, на око 200 чамаца,  стигло око 8.500 људи - што је више од броја локалног становништва - показују подаци Агенције Уједињених нација за миграције.

Ова ситуација је ставила пријемне капацитете острва под велико оптерећење, изазвала политички шок у Италији и поново покренула проблематично питање европске солидарности у смислу расподеле тражилаца азила, како би се пружила подршка земљама "на првој линији" миграција.

"Не може да се пошаље порука људима који долазе на наше (европско) тло да ће бити добродошли шта год да се деси", изјавио је Дарманен.

Он је додао да морају да се примене европска правила. 

"Ако постоје тражиоци азила који имају право на азил, који су прогањани из политичких разлога, онда су то очигледно избеглице. У том случају, Француска, као што је увек радила, може да пожели добродошлицу тим људима. Али у 60 одсто случајева, они долазе из земаља попут Обале Слоноваче, Гвинеје, Гамбије", истакао је француски министар, додајући да тамо нема хуманитарних криза.

Дарманен је поновио да да је потребно да се заштите спољне границе ЕУ.

"Потребно је да одмах размотримо захтеве за азил и када не испуњавају услове, да их пошаљемо назад у њихову земљу", поручио је министар.

Није планирано да министар оде на Лампедузу, као што је то у недељу учинила председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, како би представила план хитне помоћи Италији.

План садржи десет тачака којима се, између осталог, предвиђа боља дистрибуција тражилаца азила међу европским земљама и олакшавање њиховог повратка у земљу порекла. 

Централни Медитеран, који повезује северну Африку – посебно Либију и Тунис – са Европом, представља најопаснији пут поморских миграција на свету: више од 2.000 миграната је погинуло у покушају преласка од почетка године, према подацима Међународне организације за Миграције (ИОМ).

image