Свет

Орбан: Сорошеви људи уцењују ЕК да мађарски новац пошаље Украјини

Доносиоци одлука у Бриселу "сматрају да је ера нација завршена" и да би ЕУ требало да делује као "нова, уједињена супердржава", рекао је мађарски премијер
Орбан: Сорошеви људи уцењују ЕК да мађарски новац пошаље Украјиниwww.globallookpress.com © Attila Volgyi/XinHua

Људи америчког милијардера и шефа Фонда за отворено друштво Џорџа Сороша, настављају да уцењују Европску комисију да ускрати средства Мађарској, јер желе да Украјина добије тај новац, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

Орбан је у интервјуу телевизији "Хир" рекао да Мађарска има право на укупно 32 милијарде евра.

"Мађарска је сада прикупила 10 од те 32 милијарде евра, али морамо да добијемо преостале 22 милијарде. Ако се овај новац пошаље у Украјину, и ако 90 одсто тих средстава, како је амерички државни секретар рекао, заврши у америчким компанијама, онда то и није тако лош посао за њих", рекао је он, преноси агенција МТИ.

Орбан је рекао да Мађарска не жели да напусти европску заједницу јер су, како је навео, основни принципи ЕУ добри, али да "жели да преузме политичку контролу у Бриселу, жели да окупира ЕУ".

Додао је да су сарадња Европљана, заједничко тржиште и "комбиновање предности уз истовремено решавање слабости" добре идеје које могу добро да послуже интересима Мађарске.

Истовремено је навео да нема потребе за успостављањем "супердржаве" која би своје чланице третирала као "покрајине".

"Не треба нам такав Брисел, већ онај који подржава самопоштовање и суверенитет нација и омогућава земљама да одлуче како желе да живе у зависности од сопствених културних традиција, онај који контролише тржиште, али не говори како треба да живи Пољак, Мађар или Португалац", додао је он.

Према његовим речима, треба победити на предстојећим европским парламентарним изборима и преузети политичку контролу у Бриселу.

Брисел сматра да је ера нација завршена

Како је истакао, доносиоци одлука у Бриселу "сматрају да је ера нација завршена" и да би ЕУ требало да делује као "нова, уједињена супердржава".

"Они такође мисле да је мађарски концепт породице палеолит и да се свет врти око истополних бракова и експеримената промене пола", рекао је Орбан.

Према речима премијера, у Бриселу мисле да је добро ако европске границе нису заштићене и да сви на свету који имају потребу треба да дођу у Европу и да се мешају са аутохтоним народима стварајући, како је навео, нову цивилизацију.

"ЕУ је последњих година ослабила и изгубила способност деловања... постала је бескрајно бирократска, гломазна и подељена... то је објашњење зашто још увек није дала чланство земљама Западног Балкана, иако њихово приступање би било географски оправдано", упозорио је Орбан.

У интересу Мађарске да сарађује и са Истоком и са Западом

На тему сарадње са Кином, премијер Мађарске је рекао да "постоји дуг ред чланица ЕУ које настоје да послују са Кином, Вијетнамом и Русијом"..

"Нападају нас јер желе да нас изоставе, не желе конкуренцију. У интересу Мађарске је да понуди прилику Истоку и Западу... Чак и ако је Мађарска чланица ЕУ и НАТО-а, ми морамо бити мост", рекао је Орбан.

Што се тиче помоћи ЕУ Украјини, Орбан је рекао да "можемо да причамо о томе, пошто је та земља нападнута и има озбиљне проблеме, и иако се није добро односила према етничким Мађарима, чак их је мучила, у оваквој ситуацији треба им доделити финансијску помоћ".

Додао је, међутим, да "није јасно зашто би требало да доносимо одлуку о 50 милијарди евра за четири године унапред, када ни за два месеца не знамо шта ц́е бити на првој линији фронта".

image