Свет

Орбан: Скупо ће нас коштати Украјина, очекују нас грмљавине и муње

Не постоји тачна анализа колико ће улазак Украјине у ЕУ коштати Унију, али према незваничним прорачунима, ради се о око 150-190 милијарди евра, оценио је мађарски премијер
Орбан: Скупо ће нас коштати Украјина, очекују нас грмљавине и муње© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Пријем Украјине у Европску унију коштао би заједницу од 150 до 190 милијарди евра, док саме земље чланице не би добиле довољно новца, стога се Будимпешта противи издвајању средстава из европског буџета Кијеву, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

"Сигурно је да би, ако би Украјина била примљена у ЕУ, сва подршка коју су до сада добијале земље централне Европе, укључујући Мађарску, припадала би њима", казао је Орбан у интервјуу за телевизију "ТВ2".

Према његовим речима, за сада се не зна одакле да се узме новац за подршку Украјини, јер ако се из буџета ЕУ издвоји 50 милијарди евра, онда ни саме земље-чланице, укључујући и Мађарску, неће добити буџетски новац, на шта Будимпешта не пристаје.

"Не постоји тачна анализа колико ће улазак Украјине у ЕУ коштати Унију, али према незваничним прорачунима, ради се о око 150-190 милијарди евра", оценио је мађарски премијер.

Он је објаснио да је циљ мађарске владе да "скине већи део напетости у позадинским преговорима" и да се на самиту у Бриселу фокусира на проналажење "решења које задовољава све".

Мађарска предлаже да се питање подршке Украјини реши ван буџета ЕУ, додао је Орбан.

"На самиту ЕУ посвећеном питању доделе финансијске помоћи Украјини очекују се не само грмљавине, већ и муње", истакао је.

Раније је Орбан изјавио да је Мађарска поново блокирала пакет помоћи Украјини од 50 милијарди долара.

Са друге стране, шеф Европског савета Шарл Мишел је после самита у Бриселу рекао новинарима да очекује да ће лидери ЕУ моћи једногласно да одобре финансијску помоћ Украјини почетком 2024. године. Следећи ванредни самит ЕУ заказан је за 1. фебруар.

image