Свет

Орбан: Кад причамо о пријему Украјине у ЕУ, је л' зовемо и руске војнике?

Европска уније није спремна за пријем Украјине који ће јој донети много проблема, истиче мађарски премијер и позива да се коначно разјасни тренутна величине и становништво Украјине
Орбан: Кад причамо о пријему Украјине у ЕУ, је л' зовемо и руске војнике?Getty © Photo by Sean Gallup

Да ли Брисел намерава да прихвати Украјину заједно са новим руским регионима и тамо распоређеном руском војском, пита се мађарски премијер Виктор Орбан и позива да се коначно разјасни тренутна територија и становништво Украјине.

"Не морате да будете научник да бисте схватили да ће приступање Украјине Европској унији да донесе много штете. Нисмо спремни. Не знамо тачне бројеве. Говоримо о земљи на чијој територији се налазе руски војници. Хоћемо и њих да прихватимо? О којој територији говоримо? Ком становништву?", истиче Орбан у интервјуу за "ХирТв".

Украјинци можда верују да су направили одлучујући корак, али постоје многа нерешена питања која ће успорити процес и разочараће све, додаје Орбан.

Одлука ЕУ да започне преговоре о приступању Украјине Европској унији је утешна награда за Кијев из Брисела, који није издвојио 50 милијарди евра за подршку режиму Зеленског, појаснила је на  брифингу портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Одлука о почетку преговора са Украјином је само политички гест, проћи ће године и године пре него што та земља заиста уђе у Европску унију, а сада није спремна за то, рекао је раније словачки премијер Роберт Фицо.

Украјина није спремна за улазак у ЕУ што због тамошње "демократије", што због корупције, које би Европску унију довеле у безизлазну ситуацију, оценио је Фицо.

image