Свет

Нова година, суморне прогнозе експерата: Пропали планови Зеленског за 2024

Нова контраофанзива украјинских снага не делује вероватно догодине. Руска, са друге стране, је врло могућа
Нова година, суморне прогнозе експерата: Пропали планови Зеленског за 2024© Tanjug/AP Photo/Valentyn Kuzan

Украјинске оружане снаге вероватно неће моћи да покрену нову контраофанзиву због све већих проблема, пише портал "Конверзејшн".

"Идеја још годину дана исцрпљујућег рата је посебно забрињавајућа за Кијев, у тренутку када се сумња у одрживост западне војне и финансијске подршке" после пропале контраофанзиве, пишу аутори текста - професор са Универзитета Бирмингем Стефан Вулф и Татјана Маљаренко, професорка Правног факултета Народног универзитета у Одеси.

Ово, наводи се у тексту, не само да ће угрозити будуће украјинске офанзиве, већ ће потенцијално и повећати вероватноћу нове руске офанзиве. За сада, офанзивне операције Кремља изгледају локализовано, али би то могло да се промени како Русија јача сопствену ратну економију и добија све више помоћи од савезника као што је Северна Кореја, додају аутори.

У тексту се наводи да поред надмоћи у људству, Русија има предност и на фронту због несташице артиљеријске муниције међу Оружаним снагама Украјине, што је мало вероватно да ће се променити 2024. године.

Украјинска контраофанзива већ шести месец не даје резултате, а руски министар одбране Сергеј Шојгу је недавно проценио да је Кијев изгубио више од 125.000 људи.

image