Свет

"Вашингтон пост": Украјинска војска пати од озбиљног недостатка артиљеријских граната

Украјинским артиљерцима се ограничава колико граната смеју да употребе, што у неким случајевима подразумева свега 10 до 20 комада муниције дневно
"Вашингтон пост": Украјинска војска пати од озбиљног недостатка артиљеријских гранатаwww.globallookpress.com © Mykhaylo Palinchak/Keystone Press Agency

Украјинска војска се суочава са акутним недостатком муниције што омета офанзивне операције, док се чини да Русија нема исти проблем, објавио је "Вашингтон пост", цитирајући украјинске војнике са фронта.

Према речима украјинског војника који се бори у јужном сектору фронта, артиљерцима је дат ограничен број граната да погоде дату ознаку.

У случају малих мета као што су руски минобацачи, могу искористити свега 5-7 граната, наводи војник.

Војник напомиње да су украјинске трупе на фронту "веома уморне", што додатно погоршава ситуацију изазваном недостатком муниције.

Украјински војници "су још увек мотивисани... Али не можете добити рат само на основу мотивације. Требало би да имате неку врсту бројчане предности... Само постаје све горе и горе", додаје.

Сличну изјаву је дао и припадник 148. артиљеријске бригаде, опремљене хаубицама калибра 155 мм. Он је за "Вашингтон пост" рекао да његова јединица троши свега 10 до 20 граната дневно, у односу на претходни просек који је износио 50, а понекад чак и до 90 комада артиљеријске муниције.

"Шта можете да урадите са 10 граната дневно? Једва је довољно да одговоримо на њихово напредовање – о нападу на њихове положаје да и не говоримо", каже артиљерац.

Истовремено, украјински војници које је лист интервјуисао рекли су да не виде да руска војска пати од сличног проблема, јер наставља нападе на јужним и централним деловима фронта.

Званичници у Кијеву су се дуго жалили на недостатак артиљеријских граната, тврдећи да је то одложило почетак њихове дуго најављиване летње контраофанзиве и дало Русији времена да подигне импозантну одбрану.

Почев од јуна, Украјина је покушавала да пробије руске линије без икаквог запаженог успеха, док је у том процесу изгубила око 160.000 војника, према подацима руског министарства одбране.

Несташицу муниције признао је и украјински председник Владимир Зеленски, који је рекао да је сукоб Хамаса и Израела успорио испоруке граната. Позивајући се на украјинског званичника, "Еј-Би-Си њуз" је крајем новембра известио да су од ескалације сукоба америчке испоруке артиљеријске муниције пале "за више од 30 одсто".

У међувремену, Вашингтон је био приморан да дозира помоћ коју шаље Кијеву, будући да се Конгрес и даље није договорио око одобрења захтева за допунске финансије председника Џозефа Бајдена, а који подразумева више од 60 милијарди долара за Кијев.

Републиканска партија није била вољна да подржи тај потез, захтевајући од Беле куће да учини више на побољшању безбедности на јужној граници САД.

image