Свет

Роберту Кенедију Млађем по трећи пут одбијена заштита Тајне службе

Министар за унутрашњу безбедност САД Алехандро Мајоркас утврдио је, поново, да "заштита Тајне службе за Роберта Кенедија Млађег у овом тренутку није оправдана"
Роберту Кенедију Млађем по трећи пут одбијена заштита Тајне службеGetty © Rebecca Noble / Stringer

Трећи захтев независног председничког кандидата Роберта Ф. Кенедија Млађег за заштиту Тајне службе је одбијен, наводи се у писму до којег је дошао "Дезерт њуз".

У писму, које је потписао секретар Министарства за унутрашњу безбедност (ДХС) Алехандро Мајоркас, наводи се да заштита за Кенедија "није потребна".

"Консултовао сам се са саветодавним комитетом састављеним од председавајућег Представничког дома, вође мањине у Представничком дому, вође већине у Сенату, вође мањине у Сенату и сенатског наредника за оружје", написао је Мајоркас, додајући:

"На основу чињеница и препоруке саветодавног комитета, утврдио сам да заштита Тајне службе за Роберта Ф. Кенедија Млађег у овом тренутку није оправдана".

Кенеди је поднео три захтева за заштиту Тајне службе од почетка своје кампање у априлу, сваки са истим резултатом.

На основу федералних закона, Тајна служба може да штити "главне" председничке и потпредседничке кандидате. Министар за унутрашњу безбедност има овлашћење да одреди ко се квалификује као "главни" кандидат, у консултацији са највишим лидерима Конгреса.

И Кенедијев отац и стриц - сенатор Роберт Ф. Кенеди и председник Џон Ф. Кенеди - убијени су док су били на функцији. Кенеди је рекао да је добијао претње смрћу током своје кампање, а у октобру је један човек ухапшен два пута у једном дану док је покушавао да провали у Кенедијеву кућу. У септембру је један човек на једном од Кенедијевих предизборних догађаја ухапшен јер се претварао да је амерички маршал и носио напуњено ватрено оружје.

Кенеди се спрема да поднесе четврти захтев за заштиту ДХС-у, потврдила је особа блиска Кенедијевој кампањи.

image