Свет

Нема части у мобилизацији: Десет украјинских волонтера побегло из земље

Група је побегла под изговором да доставља помоћ, услед страха од потпуне мобилизације
Нема части у мобилизацији: Десет украјинских волонтера побегло из земље© Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov, File

Група украјинских волонтера којима је одобрено изузеће да привремено напусте земљу ради испоруке хуманитарне помоћи није се вратила кући и нестала је у иностранству, саопштиле су власти.

На основу ванредног стања које је Кијев увео у фебруару 2022. године, мушкарцима од 18 до 60 година забрањено је да напуштају земљу без посебне дозволе. Власти дозвољавају војно способним возачима да пређу границу само под условом да превозе помоћ.

Александар Прокудин, шеф украјинске војне администрације за руску Херсонску област, рекао је да је одобрио путовање у иностранство десеторици представника волонтерских организација "Уједињена Украјина" и "Аџалик".

Волонтери су се први пут вратили са хуманитарном помоћи и чак објавили фото доказе испоруке, али када им је одобрено друго путовање, нису се вратили.

"На нашу велику жалост, нису сви који себе називају волонтерима такви у стварности. Понекад крију своје себичне циљеве иза речи 'помоћ'", пожалио се Прокудин, не појашњавајући када и где се инцидент догодио. "Апелујем на све оне који мисле да су 'паметнији од других'. Ви кршите закон. И сигурно ћете одговарати", запретио је.

Од почетка сукоба са Русијом, хиљаде украјинских мушкараца напустило је земљу са намером да избегне регрутацију. Коришћене су различите шеме, укључујући куповину медицинске документације, подмићивање службеника за регрутовање и илегални прелазак границе.

У петак је познати украјински новинар Алексеј Печиј објавио да остаје у ЕУ након што је добио дозволу да путује у Брисел како би извештао са самита Европског савета. Ова издаја поверења јавности, како ју је описао његов бивши послодавац, изазвала је забринутост да би Кијев могао да ограничи путовања новинарима и другим професионалцима.

Раније ове недеље, украјински министар одбране упозорио је да ће сви војно способни украјински мушкарци који побегну из земље бити "позвани" у центре за регрутацију, уз образложење да је "част" бранити земљу.

Украјинска војска тешком муком попуњава своје редове након пропале контраофанзиве. Председник Владимир Зеленски рекао је да војска настоји да ангажује 450.000 до 500.000 људи у оружаним снагама.

image