Економија

Како су гиганти са Волстрита профитирали од бекства из Русије

У рату обично зарађују трговци оружјем и банке, каже аналитичар "Кенеди групе"
Како су гиганти са Волстрита профитирали од бекства из РусијеGetty © Michael M. Santiago / Staff

Када покушавају да објасне недавне нагле падове прихода од трговања, шефови Волстрита воле да подсете инвеститоре на уносну ситуацију од пре годину дана. Председник "Голдман Сакса" Џон Волдрон назвао је 2022. "посебно снажном". Шефица "Ситигрупа" Џејн Фрејзер рекла је да је "све било топ".

Међутим, ретко се помиње један од разлога за прошлогодишњи бум: невероватни приход од милијарду долара који је из Русије преко бивших совјетских република кренуо трговцима валутама са Волстрита, пише "Блумберг".

Западне компаније и међународни инвеститори пожурили су да напусте Русију после почетка Специјалне војне операције и санкција које су уследиле, очајнички мењајући рубље за доларе.

За трговце валутама у фирмама као што су гиганти "Голдман Сакс", "Ситигруп" и "Џеј Пи Морган Чејс" то је био лак новац: пронашли су начин да покупе паре по ниској цени, а затим их продају оним клијентима који беже уз позамашну накнаду, наводи "Блумберг" позивајући се на људе са директним сазнањима о трансакцијама.

Како би то постигле, компаније са Волстрита су се окренуле нејасном извору са којим су ретко трговале: зајмодавцима са седиштем у земљама које Русија сматра "пријатељским" и које САД нису санкционисале, попут Казахстана или Јерменије. Банке из тих земаља могле су да купују доларе директно од руских банака по локалном курсу те земље, који је понекад био далеко нижи од онога у иностранству.

Трансакције су помогле да се мале банке претворе у машине за ковање новца и довеле су до ширег пораста прихода од трговања са фиксним приходима који је био други највећи у деценији. "Голдман Сакс", "Ситигруп" и "Џеј Пи Морган" су тако зарадили стотине милиона долара од трговине рубљама у јеку сукоба.

"У рату обично два ентитета зарађују новац", рекао је Џејсон Кенеди, главни извршни директор фирме за регрутовање финансијских услуга "Кенеди груп". "Трговци оружјем и банке."

Трговци рубљама на Волстриту су вероватно удвостручили своје годишње бонусе, рекао је Кенеди.

Највеће светске банке су прошле године зарадиле укупно шест милијарди долара тргујући руском валутом, што је отприлике троструко више од онога што генерално зарађују од пословања, према подацима "Вали аналитикса". Банке и данас настављају да тргују валутама са казахстанским и јерменским колегама, иако су послови мање уносни, наводи "Блумберг".

Фирме са Волстрита нису оптужене за било какве прекршаје и нема наговештаја да су својим трансакцијама прекршиле санкције. Неки од људи који су упознати са овим пословима кажу да је трговање банака помогло њиховим клијентима да се придржавају нових правила и напусте тешка улагања. Америчке банке су већ имале односе са зајмодавцима у Казахстану и Јерменији, кажу извори.

Ипак, две групе једва да су међусобно трговале значајним количинама девиза пре него што је Русија покренула војну операцију у Украјини. Убрзо потом, наводи "Блумберг", постали су важни партнери, понекад тргујући десетинама милиона долара на дневној бази.

Банке са Волстрита тврде да су имале користи од веће активности око клијената који напуштају Русију, али одбијају да коментаришу добит остварену трговином девизама.

image