Свет

Покрајински министар полиције у Немачкој: Претња од тероризма већа него пре, али прославићемо Божић

Уверена сам да ће бити учињено све да се заштите људи Келна и наша катедрала у наредних неколико дана, рекла је градоначелница
Покрајински министар полиције у Немачкој: Претња од тероризма већа него пре, али прославићемо Божић© Tanjug/AP/Roberto Pfeil

Министар унутрашњих послова немачке државе Севрна Рајна-Вестфалија Херберт Ројл поручио је данас грађанима да буду опрезни јер је, како je нагласио, претња од тероризма већа него пре, али је додао да то не треба да их спречи да одлазе у цркву и прославе Божић, пренео је "Билд".

"Опрез је наредба дана. Претња од тероризма је већа него што је била, а наши хришћански празнични ритуали су, наравно, и мета исламистичких терориста. Али ми нисмо беспомоћни. Наше власти користе сва сазнања да нас што боље заштите", рекао је Ројл, након што је немачки лист објавио да су безбедносне власти Аустрије, Немачке и Шпаније добиле назнаке да би једна исламистичка терористичка ћелија можда могла да покуша да изврши неколико напада у Европи у новогодишњој ноћи или на Божић.

Градоначелница Келна где су од синоћ на снази посебне заштитне мере, Хенријета Рекер захвалила је полицији на брзој и темељној акцији.

"Уверена сам да ће бити учињено све да се заштите људи Келна и наша катедрала у наредних неколико дана", рекла је Рекер додајући да становници Келна неће дозволити да их претње терориста застраше.

Према назнакама које су власти добиле, мете потенцијалних напада могле би да буду божићне службе у катедралама у Келну, Бечу и Мадриду.

Немачки "Билд" је раније пренео да је ухапшено неколико особа, а према информацијама листа, екстремисти из Таџикистана су наводно желели да изврше напад у име Исламске државе из покрајине Хорасан (ИСИС-К).

image