Русија

Лавров с Арапском лигом о Појасу Газе: Осуђујемо тероризам у свим облицима, без изузетка

Руски министар спољних послова састао се са министрима спољних послова земаља Арапске лиге и Организације исламске сарадње
Лавров с Арапском лигом о Појасу Газе: Осуђујемо тероризам у свим облицима, без изузетка© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service telegram channel via AP

Русија осуђује тероризам у свим облицима без икаквог изузетка, али у борби против њега је неопходно поштовати норме међународног хуманитарног права, истакао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку са министрима спољних послова земаља Арапске лиге и Организације исламске сарадње, који су допутовали у Москву како би разговарали о ситуацији у Појасу Газе.

"Данас видимо колико је опасно да се иде путем који игнорише хуманитарно право. Велика хуманитарна катастрофа је је задесила Појас Газе. Данас се јасно види да је главни приоритет да се неодложно прекине ватра, реше хуманитарна питања и ослободе таоци", рекао је руски министар.

Кључну улогу у проналажењу решења, како је навео имају земље из региона и друге исламске државе, јер оне најбоље разумеју како доћи до решења које ће дугорочно одговарати свима.

"Потребно је покренути мировни процес на међународно признатој основи коју је покренуо краљ Саудијске Арабије а подржале су је све чланице Арапске лиге и Организације исламске сарадње, а предлагала је стварање независне, суверене државе Палестине са границама из 1967. године, са престоницом у источном Јерусалиму. Држава која ће у миру и безбедности живети са Израелом и другим комшијама", истиче Лавров.

Механизам спољне подршке за стварање услова дугорочног мира по поменутим условима мора да буде репрезентативан и да узима у обзир чињеницу да државе региона боље разумеју како доћи до решења које ће дугорочно одговарати свима.

Задатак је групе да мобилише што већи број држава, како би се окончао сукоб у Гази и створили услови за дугорочни мир, навео је Лавров и похвалио иницијативу.

"Ова иницијатива је јако важна", истакао је и додао да Русија дели ставове које је Контакт група поделила на самиту Организације исламске сарадње и Арапске лиге који је одржан 11. новембра у главном граду Саудијске Арабије, Ријаду, где је одлучено да се група формира.

Састанку присуствује и генерални секретар Организације исламске сарадње.

Контакт група, коју чине министри спољних послова Турске, Индонезије, Нигерије, Јордана, Египта, Катара и Саудијске Арабије, је јуче била у првој посети Пекингу, где се састала са кинеским министром спољних послова.

image