Свет

Бајден поручио новинарима да извештавају "како треба"

Амерички председник је у више наврата тражио од медија да у бољем светлу представљају његову економску политику
Бајден поручио новинарима да извештавају "како треба"Getty © Drew Angerer/Getty Images

Амерички председник Џозеф Бајден је поручио новинарима да извештавају повољније о економије САД, до чега долази у тренутку када је његов рејтинг у анкетама пао на изразито ниске нивое.

Бајден се у суботу кратко обратио новинарима пред Белом кућом, пре свог пута у председничку резиденцију Кемп Дејвид, у савезној држави Вирџинија. Упитан за коментар о стању америчке економије у предстојећој години, председник САД је рекао:

"Све је добро. Само погледајте. Почните да извештавате како треба."

Бајден је у више наврата изразио фрустрацију америчким медијима, јер бирачи и даље дају лоше оцене његовој економској политици упркос статистичким извештајима који показују ниску незапосленост и успоравање инфлације.

Он се на брифингу за новинаре у Белој кући у октобру пожалио да је перцепција јавности о америчкој економији била помућена негативним тоном медијског извештавања.

Међутим, анкета Универзитета Монмут, објављена прошле недеље, показала је да само 28 одсто Американаца верује да Бајден ради адекватан посао у обуздавању инфлације, а само 12 одсто наводи да се њихова лична финансијска ситуација поправља.

Бајденов укупни рејтинг пао је на 34 одсто, што је десет процентних поена мање него пре пет месеци, али представља и најнижи ниво од када је преузео дужност председника у јануару 2021.

Анкета "Волстрит џорнала" раније овог месеца показала је да 23 одсто одраслих Американаца верује да им је Бајденова политика помогла, у поређењу са 53 одсто који кажу да их је угрозила.

Директор за анкете у Монмуту, Патрик Мареј, упозорио је да би Бајдена могло да напусти још више бирача на председничким изборима 2024. године, ако актуелни председник буде наставио да хвали економски напредак који показује статистика у време када већину Американаца још увек притиска инфлација која је уследила након пандемије вируса корона.

"Политички је опасно гурати поруке где суштински говорите људима да је њихово мишљење о сопственој ситуацији погрешно", рекао је Мареј.

Неприкосновени фаворит за републиканског кандидата, бивши председник Доналд Трамп, води против Бајдена за шест процентних поена у трци 2024, према истраживању "Волстрит џорнала". Анкета "Њујорк тајмса" показала је да Трамп има предност у односу на Бајдена за четири до 11 процентних поена у пет кључних "свинг држава" - у којима и демократе и републиканци имају шансе да победе, за разлику од других држава где се претежно гласа за једне или друге - за које се очекује да одлучују о изборима.

image