Русија

Косачов: Бајденова сулуда идеја о заплени руске имовине може изазвати нову финансијску кризу

То ће бити још један корак ка могућем општем хаосу и деструкцији, упозорио је руски сенатор
Косачов: Бајденова сулуда идеја о заплени руске имовине може изазвати нову финансијску кризуwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Предлог Беле куће да заплени замрзнута руска средства и искористи их за финансирање Украјине није само незаконит, већ је и невероватно опасан, јер би могао да уруши цео светски финансијски систем, сматра потпредседник горњег дома руског парламента Константин Косачов.

Подсетимо, "Њујорк тајмс" је у петак известио да Бајденова администрација интензивније разговара са америчким савезницима о реквизицији замрзнутих руских девизних резерви чија вредност премашује 300 милијарди долара.

Косачов је у објави на Телеграму тај предлог назвао "сулудим", додавши да нема ни један правно ваљани аргумент на којем би могао да почива.

Он је подсетио да међународно право обезбеђује посебан имунитет за суверене фондове централних банака, и да ниједан ентитет нема надлежност да им наметне било какве мере принуде. 

Штавише, ако би САД заплениле руску имовину, то не би било само против међународног, већ и америчког права, додао је Косачов, алудирајући на Закон о имунитету страних суверена из 1976. који штити имовину страних централних банака, додајући да многи савезници САД имају сличне законе.

"Међународна судска и арбитражна пракса потврђује да је немогуће наметнути заплену средстава централних банака и државних фондова", нагласио је руски сенатор.

Занемаривањем ове праксе, САД постављају "веома опасан преседан" који ће нанети штету целом глобалном финансијском систему, навео је он.

Потенцијална заплена би изазвала брзу одмазду Москве, са реквизицијом западне имовине која је замрзнута у Русији, упозорио је Косачов. Он је нагласио да би потез Вашингтона био протумачен као "лош сигнал" у многим земљама попут Кине и Саудијске Арабије, које би поразмислиле о држању својих средстава у еврима или доларима.

"Резултат је то да сви губе. Доћи ће до још једне светске финансијске кризе. То ће бити још један корак ка могућем општем хаосу и деструкцији", упозорио је руски сенатор.

Руски званичници су у више наврата тврдили да одлука Запада да замрзне имовину Москве представља крађу. Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков је у петак такође изјавио да, ако САД настави са запленом средстава, би то могло да доведе до потпуног колапса руско-америчких односа, који су већ на историјском минимуму.

image