Свет

Алијев и Пашињан заједно у Санкт Петербургу: Пало и руковање

Лидери Азербејџана и Јерменије срели су се у Санкт Петербургу на неформалном састанку лидера држава ЗНД
Алијев и Пашињан заједно у Санкт Петербургу: Пало и руковањеGetty © Photo by Sean Gallup

Председник Азербејџана Илхам Алијев и премијер Јерменије Никол Пашињан срели су се први пут након најновијих догађаја у Нагорно-Карабаху, када је регион потпуно прешао под контролом Бакуа.

Двојица лидера налазе се у Санкт Петербургу где са другим колегама из Заједнице независних држва (ЗНД) обилазе знаменитости и музеје руске Венеције.

Алијев је у првој половини дана био заузет састанцима, разговарао је са белоруским председником Александром Лукашенком, те није учествовао у заједничким догађајима са колегама ЗНД који су у Русији због неформалног самита лидера држава чланица.

Придружио им се тек у Царском селу. По доласку руковао се са свим колегама, па и са Пашињаном.

Лидери Јерменије и Азербејџана исказују спремност да приведу крају мировне преговоре и постигну јединствен споразум, указује портпарол Кремља Дмитриј Песков, преносе "РИА Новости".

Према његовим речима, Јерменија и Азербејџан нису зараћене стране.

Неформални састанак лидера држава ЗНД, који руски председник Владимир Путин традиционално сазива пред Нову годину одвија се у Санкт Петербургу. Руски лидер је позвао колеге из Азербејџана, Јерменије, Белорусије, Казахстана, Киргистана, Таџикистана, Туркменистана и Узбекистана да разговарају, али не за преговарачким столом, већ током обиласка двораца, музеја и знаменитости северне престонице.

Лидери су посетили Павловски музеј, Царско село и Петерхоф. Неформални самит ЗНД биће завршен разговором у Константиновском двору.

Република Нагорно-Карабах престаје да постоји 1. јануара 2024. године. Председник непризнате републике Самвел Шахрамањан потписао је указ о распуштању свих државних институција и организација и о престанку постојања Републике Арцах.

image