Свет

После више од 30 година сукоба Азербејџан и Јерменија кажу да постоји могућност за мир

Обе државе потврђују своју намеру да регулишу односе и потпишу мировни споразум на темељу поштовања начела суверенитета и територијалног интегритета
После више од 30 година сукоба Азербејџан и Јерменија кажу да постоји могућност за мир© Tanjug/AP Photo/Vasily Krestyaninov,

Азербејџан и Јерменија потврдили су намеру да потпишу мировни споразум, наводећи да су сагласни око тога да постоји могућност за постизање мира.

У заједничком саопштењу Председништва Азербејџана и премијера Јерменије наведено је да је као резултат одржаних састанака између Бакуа и Јеревана постигнут договор о предузимању важних корака за јачање поверења између две државе, пренела је агенција Анадолија.

"Азербејџан и Јерменија слажу се да постоји историјска прилика за постизање дуго очекиваног мира у региону. Обе државе потврђују своју намеру да регулишу односе и потпишу мировни споразум на темељу поштовања начела суверенитета и територијалног интегритета", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Азербејџан одлучио да ослободи 32 јерменска војника, а Јерменија два азербејџанска војника у знак добре воље.

Током јучерашњег дана Јерменија се сагласила да не блокира кандидатуру Азербејџана за домаћина климатске конференције UN COP29 наредне године, у оквиру низа заједничких гестова добре воље који имају за циљ да промовишу помирење између отуђених суседа са Јужног Кавказа.

Јерменија и Азербејџан су више од три деценије у сукобу око Нагорно-Карабаха, који се ослободио контроле Бакуа у етничком сукобу који је пратио распад Совјетског савеза 1991. године, преживљавајући уз финансијску, војну и дипломатску подршку Јеревана.

Када су азербејџанске снаге покренуле офанзиву, због чега је скоро сво становништво Карабаха од око 120.000 људи побегло у Јерменију, јерменски премијер Никол Пашињан одупрео се домаћем притиску да интервенише.

image
VV inauguration
banner