Свет

Генерал Бундесвера упозорава: Прекривач звани немачка војска је претанак

Министар одбране Немачке жели да до 2027. године стационира борбену бригаду у Литванији. Његов начелник војске није уопште уверен да је то изводљиво
Генерал Бундесвера упозорава: Прекривач звани немачка војска је претанакGetty © Sean Gallup / Staff

Министар одбране Борис Писторијус представио је, током посете Вилњусу, амбициозни пројекат Бундесвера - стационирање борбене бригаде у Литванији која би помагала у руковођењу источним крилом НАТО, будући да је то обавеза коју је Немачка преузела на себе.

Пројекат је амбициозан, пише "Шпигл". До 2027. године око 5.000 немачких војника из тенковске бригаде, укључујући опрему, требало би да буде стационирано у Литванији и потпуно оперативно. Стално присуство војске на Балтику, укључујући најсавременије тенкове "леопард 2А8", има за циљ да илуструје да је Немачка извукла поуке из сукоба у Украјини. "Немачка је разумела реалност безбедносне политике", поручио је Писторијус.

Када је након церемоније уследило неколико критичних питања новинара о томе да ли Бундесвер, који није баш раскошно опремљен, заиста може да се носи са пројектом додатне борбене бригаде, министар је одговорио класичном Писторијусовом реченицом: "Успећемо јер морамо".

"Шпигл" је имао увид у мејл немачког генерала Алфонса Маиса који показује колико су велике унутрашње сумње у изводљивост пројекта.

Генерал је само неколико недеља пре министровог путовања у Литванију, јасно упозорио да нова бригада није могућа без милијарди евра инвестиција.

"Нажалост, не могу довољно да нагласим да су материјални ресурси војске тренутно више него маргинални и да ће и даље бити недовољни у будућности, упркос свим позитивним напорима", навео је Маис у писму које се у министарству третира као "врућ кромпир",

"Прекривач је једноставно претанак", упозорио је генерал и упозорио да је немачка војска опремљена само 60 одсто у свим категоријама материјала – "од А за артиљеријске оруђе до Ш за шаторе".

Маис наводи и да се опрема за нову бригаду у Литванији не помиње у трошковима министарства за наредне године.

Иако ће литванску бригаду чинити три већ постојећа батаљона, војска истиче да ће им бити потребне и додатне јединице за подршку за које нису предвиђена буџетска средства, што практично значи да ће се опрема узимати из војних залиха.

Цена опреме за сада није позната, али Маис верује да ће се трошкови "пребити" кроз преплаћивање других ставки у буџету за наредне године попут новог транспортног хеликоптера Бундесвера који је процењен на седам милијарди евра.

Маис је, иначе, познат по томе што је на почетку Специјалне војне операције у Украјини поручио да су опције које Бундесвер може да понуди НАТО алијанси у најбољем случају "ограничене", будући да је немачка војска "исцрпљена".

image