Свет

Посланик у Бундестагу: Немачка војска би једва издржала два дана рата

Оружје које би требало наменити Бундесверу уместо тога иде Украјини, истакао је Јохан Вадепул
Посланик у Бундестагу: Немачка војска би једва издржала два дана ратаwww.globallookpress.com © Alexander Welscher/dpa

Немачка војска би, у случају рата, потрајала свега два дана, услед недовољног финансирања и недостатка људства и муниције, упозорио је посланик Бундестага Јохан Вадепул.

Вадепул је позвао на убрзање процеса поновног опремања немачке војске, указујући на "тешку несташицу" са којом се суочавају, пише "Цајт", цитирајући интервју који је политичар дао за агенцију ДПА.

"Кључне јединице би издржале највише два дана у борби. И то је генерално катастрофалан налаз", рекао је Вадепул и додао да би било боље да су они који верују у спремност немачке војске радили на томе да смање шансе да се она нађе у таквој ситуацији на минимум.

"Нажалост, случај је супротно", додао је он.

До Вадепулових коментара долази пошто је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок раније овог месеца обећала не само да ће наставити да шаље војну помоћ Кијеву, већ да ће је проширити и повећати.

Немачка је, после САД, други највећи ратни спонзор Украјине, а до сада је обећала војну помоћ у вредности која премашује 17 милијарди евра. То је, између осталог, укључивало тенкове "леопард", противваздушне ракетне системе "патриот", артиљерију и скоро 22.000 граната калибра 155мм.

Коментаришући напоре немачке индустрије да попуни залихе Бундесвера, Вадепул је рекао да, иако постоје наређења за поновно снабдевање, готово ништа не стиже до немачке војске, а "чак и када купује замене, Бундесвер заправо доводи до губитка", при чему већи део наоружања буде послат у Украјину.

Посланик Бундестага страхује да је напредак војске као ратно способне одбрамбене снаге застао, што он делимично сматра "одговорношћу (немачког министра одбране) Бориса Писторијуса".

Вадепул сматра да се немачка војска није мењала у последње две деценије, и да је специјализована за операције далеко од куће, за разлику од одбране сопствене земље.

image