Свет

Блинкен најавио последњи пакет америчке војне помоћи за Украјину у овој години

Бела кућа је раније упозорила да су постојећа средства за наоружавање Кијева при крају
Блинкен најавио последњи пакет америчке војне помоћи за Украјину у овој годиниGetty © Drew Angerer/Getty Images

Сједињене Државе доделиле су Украјини су последњи пакет војне помоћи за ову годину, у вредности од 250 милиона долара.

Пакет укључје муницију за системе противваздушне одбране, вишецевне ракетне бацаче ХИМАРС, као и артиљерију, саопштио је државни секретар САД Ентони Блинкен. 

"Данашњи пакет укључује муницију за противваздушну одбрану, друге компоненте система противваздушне одбране, додатну муницију за артиљеријске ракетне системе високе покретљивости, артиљеријску муницију 155мм и 105мм, противоклопну муницију и више од 15 милиона комада муниције", назначено је у саопштењу Стејт департмента.

У саопштењу је наведено да је битно да Конгрес реагује брзо, како би се обезбедили интереси америчке националне безбедности у Украјини, док се тој земљи истовремено помаже да се "одбрани и обезбеди своју будућност".

Стејт департмент је истакао да је помоћ САД кључна за Украјину, док се "бори за своју слободу против руске агресије", као и да коалиција коју чини више од 50 земаља наставља подршку Кијеву.

Бела кућа је раније упозорила да ће се средства за наоружавање Кијева исцрпети ако Конгрес не одобри захтев администрације председника САД Џозефа Бајдена за 106 милијарди долара намењених Украјини, Израелу и акције у азијско-пацифичком региону.

Део републиканских посланика неће да прихвати Бајденов захтев док Бела кућа не посвети више пажње и средстава ситуацији на јужној граници САД. 

Пошто посланици нису успели да се договоре око Бајденовог захтева до почетка пре празничне паузе, о даљој помоћи за Украјину ће се одлучивати у јануару.

image