Свет

Заобилазе Орбана: ЕУ припрема 20 милијарди евра помоћи за Украјину

Унија би могла да активира механизам сличан оном из времена пандемије како би обезбедили 20 милијарди евра за Украјину - али само као позајмице
Заобилазе Орбана: ЕУ припрема 20 милијарди евра помоћи за Украјину© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Европска унија припрема план помоћи вредан 20 милијарди евра за Украјину, користећи своју структуру задуживања како би заобишли вето мађарског премијера Виктора Орбана, пише "Фајненшел тајмс".

Након што европски лидери нису успели да се договоре око четворогодишњег пакета помоћи вредног 50 милијарди евра прошлог месеца, званичници су почели да траже алтернативе како би сачували Кијев од буџетске катастрофе.

Званичници укључени у разговоре рекли су да је модел који се финансира задуживањем најпрактичнији начин за пружање подршке уколико Орбан не одустане од вета на самиту заказаном за 1. фебруар.

Тај план би укључивао државе чланице које учествују у издавању гаранција за буџет ЕУ, омогућавајући Европској комисији да позајми до 20 милијарди евра на тржиштима капитала за Кијев следеће године, рекли су људи упућени у разговоре за ФТ.

О детаљима се још увек разговара, а коначан износ ће бити одређен у складу са украјинским потребама, додају они.

Наводи се и да би тај модел могао да буде сличан оном из 2020. године којим је обезбеђено око 100 милијарди евра за борбу против ефеката пандемије вируса корона.

Он не би захтевао пристанак свих 27 држава чланица ЕУ, све док би у њему учествовале државе са најбољим кредитним рејтингом - чиме би се заобишао мађарски вето.

У неким од држава чланица, попут Немачке и Холандије, прихватање таквог модела захтева гласање парламента.

Један од саговорника ФТ-а је изјавио да нема "техничких проблема" слању помоћи Украјини, али да је то "политички компликованије".

Лоша страна овог модела, у поређењу са првобитним предлогом заснованим на буџету ЕУ, јесте да би био ограничен на позајмице и не би укључивао грантове - који су намењени за конкретне пројекте и не морају да се враћају.

Уколико ЕУ не буде одобрила помоћ до почетка фебруара следеће године, Украјина би могла да буде приморана да почне са повећаним штампањем новца како би покрила буџетски дефицит, што би довело до инфлације.

image