Свет

Летонија наставља са прогоном Руса: Протерује више од 1.200 руских држављана

Канцеларија за држављанство и миграције те земље тврди да нико од њих није предао документа за добијање боравишне дозволе до рока утврђеног изменама закона о имиграцији
Летонија наставља са прогоном Руса: Протерује више од 1.200 руских држављана© Victor Lisitsyn, Виктор Лисицын/Global Look Press

Летонске власти планирају да депортују више од хиљаду Руса, који наводно нису предали документа за добијање боравишне дозволе до установљеног рока, јавља Спутњик Летонија, позивајући се на Канцеларију за држављанство и миграције те земље.

"Најмање 1.213 руских држављана биће протерано из Летоније. Нико од њих није предао документа за добијање боравишне дозволе у ​​Летонији до рока утврђеног изменама закона о имиграцији – 30. новембра и нема информација да су ти људи већ напустили земљу", наводи се у саопштењу.

У Канцеларији су појаснили да ће коначан број оних који подлежу депортацији из земље наставити да се ажурира.

Поменути рок, 30. новембар, одређен је раније изменама и допунама имиграционог закона.

Од 3. јануара 2024. године, сталне боравишне дозволе у ​​Летонији више неће важити за Русе који подлежу променама у имиграционом закону, као и за оне који нису затражили статус дугорочног боравка у ЕУ пре 31. децембра претходне године.

Тај рок за подношење докумената је релевантан само за оне држављане Русије који су пре 30. новембра поново полагали државни испит у земљи.

Влада Летоније је у августу 2022. одлучила да продужи привремене боравишне дозволе Русима само у изузетним случајевима, а да им издаје дозволе за стални боравак само ако до септембра 2023. положе испит из државног језика на нивоу који није нижи од А2. Од испита су ослобођена лица млађа од 15 и старија од 75 година.

image