Свет

Небензја: Израелске снаге и насељеници повећавају опасност од ширења кризе на остатак Блиског истока

Руски дипломата је истакао да Русија категорички осуђује терористичке нападе Хамаса на Израел 7. октобра, али је навео да су рације почеле "без икакве везе" са терористичком претњом коју су Израелци, према његовим речима, искористили као оправдање за спровођење операција чишћења Газе без преседана
Небензја: Израелске снаге и насељеници повећавају опасност од ширења кризе на остатак Блиског истока© AP Photo/Yuki Iwamura TANJUG

Амбасадор Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је данас да операције израелских снага у Гази и насељеника на Западној обали прете да доведу до ширења кризе на остатак Блиског истока.

"Видимо наставак операције израелских снага безбедности и насилних досељеника, које не само да прете хуманитарном катастрофом великих размера, већ и ширењем кризе на остатак региона", рекао је Небензја на седници Савета безбедности УН о ситуацији на Блиском истоку.

Он је додао да су повишене тензије и у Либану, Сирији, Ираку и Јемену, док се Египат и Јордан суочавају са масовним егзодусом Палестине из Газе и Западне обале.

Руски дипломата је истакао да Русија категорички осуђује терористичке нападе Хамаса на Израел 7. октобра, али је навео да су рације почеле "без икакве везе" са терористичком претњом коју су Израелци, према његовим речима, искористили као оправдање за спровођење операција чишћења Газе без преседана.

"Најсмртоноснија година за Палестинце на Западној обали"

Представник Сједињених Америчких Држава при Уједињеним нацијама Џон Кели изјавио је да је 2023. година била најсмртоноснија година за Палестинце на Западној обали.

"Делимо забринутост у вези са наглим порастом насиља од стране израелских досељеника на Западној обали и бројем погинулих Палестинаца који је без преседана", рекао је Кели.

Он је додао да је "смрт било ког цивила, било да је реч о једној од особа које су терористи Хамаса убили 7. октобра, или неко од Палестинаца убијених на Западној обали или у Гази трагедија".

"Сједињене Америчке Државе настављају да наглашавају израелској влади важност спречавања насиља екстремистичких досељеника", навео је Кели.

Истакао је да је пут ка миру решење о две државе "по којем Израелци и Палестинци живе једни поред других у миру".

Кинески дипломата: Не постоји безбедно место у Гази

Амбасадор Кине при Уједињеним нацијама Генг Шуанг изјавио је да Кина подржава пуноправно чланство Палестине у УН, додавши да би дуготрајни рат у Гази само изазвао више жртава на обе стране.

"Не постоји безбедно место у Гази", рекао је Генг, упозоравајући да ситуација на терену не дозвољава хуманитарним радницима да обављају свој посао и да дођу до људи којима је потребна помоћ. Додао је да израелско насељавање Западне обале и "континуирана ескалација рација" спречавају имплементацију решења о две државе.

Он је поручио да Израел мора да прекине све активности насељавања и да починиоце приведе правди.

"Подржавамо пуноправно чланство Палестине у УН и наставак директних преговора између Палестине и Израела", рекао је кинески дипломата.

image