Свет

Нетанијаху захвалан Америци на уложеном вету у СБ УН

Поздрављајући америчку позицију као "тачну", Нетанијаху у саопштењу каже да и друге земље морају да схвате да је немогуће истовремено подржавати елиминацију Хамаса и позивати на прекид ватре
Нетанијаху захвалан Америци на уложеном вету у СБ УН© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху захвалио је САД због тога што су уложиле вето на предложену резолуцију Савета безбедности Уједињених нација којом се позива на прекид ватре у Гази.

Поздрављајући америчку позицију као "тачну", Нетанијаху у саопштењу каже да и друге земље морају да схвате да је немогуће истовремено подржавати елиминацију Хамаса с једне, а с друге стране позивати на прекид ватре.

Нетанијаху је закључио да ће Израел наставити да ради на, како каже, елиминацији Хамаса и постизања других ратних циљева.

На гласању у Савету безбедности, у петак, САД су ставиле вето на резолуцију о тренутном прекиду ватре у Гази, за коју је гласало 13 чланица тог тела УН, док је Велика Британија била суздржана, подсећа британска агенција.

Предложена резолуција је одговор на писмо које је генерални секретар УН Антонио Гутереш послао Савету безбедности у среду, а у коме је упозорио на предстојец́у "хуманитарну катастрофу" у Гази и позвао 15 чланица тог тела да гласају за прекид ватре ради достављања хуманитарне помоћи и ослобађања талаца.

image