Свет

Крвава годишњица убиства команданта Револуционарне гарде: Погинуло 103 у две експлозије у Ирану

Локални званичници су експлозије назвали терористичким нападом
Крвава годишњица убиства команданта Револуционарне гарде: Погинуло 103 у две експлозије у Ирану© Tanjug/AP Photo/Mahdi Karbakhsh Ravari

Најмање 103 особе су погинуле у експлозијама у граду Керману, на југу Ирана, док је више десетина људи повређено, пренели су локални медији.

Експлозије су се догодиле у близини гробља на ком је сахрањен некадашњи командант јединице Кудс иранске Исламске револуционарне гарде Касим Сулејмани, где се одржавала церемонија обележавања четврте годишњице његове смрти.

"Ово је терористички напад", рекао је заменик гувернера покрајине Керман.

Бомбе које су изазвале експлозију у близини гробља, налазиле су се у торбама и највероватније су детониране даљински, преноси иранска државна агенција Тасним.

"На улазу у зграду маузолеја Гулзар на гробљу у Керману биле су две торбе са бомбама, које су починиоци овог инцидента очигледно детонирали помоћу даљинског уређаја", наводи се у извештају.

Ирански посланик Забихола Азами Сардеј изјавио је да је било најмање четири експлозије, преносе "РИА Новости".

Државна телевизија је објавила снимке спасилаца из Црвеног полумесеца који помажу рањеним људима на церемонији, где су се окупиле стотине Иранаца како би обележили годишњицу Сулејманијеве смрти.

Ирански медији јављају да је најмање 141 особа рањена.

"Наши тимови за брзо реаговање евакуишу повређене... Али таласи људи блокирају путеве", рекао је Реза Фалах, шеф Црвеног полумесеца провинције Керман за државне медије.

Ко је био Касим Сулејмани?

Касим Сулејмани је био командант елитне јединице Кудс у оквиру иранске Исламске револуционарне гарде, која је задужена за обављање тајних задатака операција у иностранству. Важио је за једног најмоћнијих, али и најпопуларнијих личности у Ирану.

Револуционарној гарди се прикључио осамдесетих година прошлог века, током Иранско-ирачког рата, а руковођење јединицом Кудс преузео је 1998. године. Сматран је кључним човеком за јачање капацитета иранских савезника на простору Блиског истока.

Сулејмани је одиграо значајну улогу и у борби против Исламске државе, када је његова јединица помагала сиријској војсци и различитим шиитским организацијама у Ираку.

Американци су га оптуживали да стоји иза више напада на америчке војне и цивилне мисије широм региона, због чега се јединица Кудс налази на америчкој листи терористичких организација.

Сулејмани је убијен у америчком нападу дроном у близини аеродрома у Багдаду 3. јануара 2020. године, у тренутку када је он ишао на састанак са тадашњим ирачком премијером Адилом Абдул-Махдијем.

Амерички председник Доналд Трамп тада је изјавио да је лично издао наредбу за његово "уклањање", наводећи да је тај ирански официр "планирао непосредне и злокобне нападе на Американце".

Техеран је Вашингтон оптужио за "државни тероризам", а поједини стручњаци, укључујући и известиоца УН, рекли су да је Сулејманијево убиство кршење како међународног, тако и америчког права. Убиство је довело до значајног заоштравања односа двеју земаља, али је шири сукоб на крају ипак избегнут.

Сулејманијевој сахрани је, према појединим проценама, присуствовало више милиона људи, а ирански медији су пренели да је реч "о највећој сахрани у Ирану од сахране великог ајатолаха Рухоле Хомеинија".

image