Свет

Иран одбацио критике Запада да је повећао обогаћивање уранијума

Обогаћивање уранијума на нивоу од 60 одсто у иранским центрима за обогаћивање увек је било и биће у складу са цивилним потребама земље, поручио је портпарол Министарства спољних послова Ирана Насер Kанани
Иран одбацио критике Запада да је повећао обогаћивање уранијума© Michael Gruber/Getty Images

Министарство спољних послова Ирана одбацило је критике Француске, Немачке, Велике Британије и САД да је Иран повећао обогаћивање уранијума, наводећи да је ирански нуклеарни програм намењен само за цивилне сврхе.

"Обогаћивање уранијума на нивоу од 60 одсто у иранским центрима за обогаћивање увек је било и биће у складу са цивилним потребама земље и потпуно је под надзором Међународне агенције за атомску енергију", казао је портпарол Министарства спољних послова Ирана Насер Kанани.

Наиме, Иран је у среду одбацио извештај Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у којем се наводи да је Техеран повећао производњу високо обогаћеног уранијума, јавили су ирански медији.

Ирански шеф за атомску енергију Мохамед Еслами рекао је да Иран није урадио ништа ново и да наставља исте активности према правилима.

У извештају ИАЕА наводи се да је Иран "повећао своју производњу високо обогаћеног уранијума, поништавајући претходно смањење производње од средине 2023. године".

Иранске власти преокренуле су политику из последњих неколико месеци и наставиле да обогаћују уранијум на ниво од 60 одсто, односно близу степена које се сматра оружјем, саопштила је ИАЕА.

Иран већ поседује довољну количина уранијума обогаћеног до 60 одсто, па ће, уколико настави такав темпо обогаћивања, ускоро моћи да направи три атомске бомбе.

Након успоравања, постројења за обогаћивање у комплексу "Натанз" и нуклеарки "Фордов", обогаћују уранијум до 60 одсто по стопи од око три килограма месечно, наводи се у саопштењу.

Према ИАЕА, око 42 килограма уранијума обогаћеног до 60 одсто довољна је количина да се започне прављење нуклеарне бомбе.

image