Свет

НАТО помаже савезницима да набаве "патриот"

Уговор ће омогућити проширење европске производње пројектила за "патриот", појачавајући набавку и осигуравајући залихе за савезнике.
НАТО помаже савезницима да набаве "патриот"www.globallookpress.com © Karl-Josef Hildenbrand/dpa

НАТО ће, преко своје Агенције за набавку, помоћи коалицији савезника, укључујући Немачку, Холандију, Румунију и Шпанију да набаве 1.000 пројектила за систем "патриот" како би појачале противваздушну одбрану док траје специјална војна операција у Украјини.

Овај уговор омогућиће проширење европске производње пројектила за "патриот", појачавајући набавку и осигуравајући залихе за савезнике.

"Поздрављам правовремену најаву савезника да уложе у 1.000 нових пројектила за 'патриот', како би се побољшала безбедност Алијансе. Ова инвестиција показује снагу трансатлантске одбрамбене сарадње и посвећеност НАТО-а да пружи безбедност својим народима. Руски напади ракетама и дроновима на украјинске цивиле, градове и села, показују колико је важна модерна ваздушна одбрана. Појачавање производње муниције је кључ за украјинску безбедност, али и нашу", рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Уговор вредан 5,5 милијарди долара додељен је КОМЛОГ-у, заједничком подухвату америчке компаније "Рајтеон" и немачке компаније МБДА, која се налази у немачком Шробенхаузену.

На сајту се наводи да ће велика поруџбина довести до изградње производног погона "патриот" пројектила у Немачкој.

Системи противваздушне одбране "патриот" могу се користити за одбрану од авиона, хеликоптера и пројектила, пресрећући их на великим удаљеностима. Од почетка специјалне војне операције у Украјини, НАТО је распоредио ракетне батерије "патриот" да заштити своје савезнике на свом источном крилу. НАТО савезници су такође испоручили "патриот" системе Украјини и посвећени су даљем јачању одбране Украјине, наводи се на сајту Алијансе.

image